Fantasztikus világcsúcsok az úszódöntőkben

2001.07.24. 15:42
Az ausztrál Ian Thorpe megállíthatatlan eddig a fukuokai világbajnokságon. Két nappal a 400 méteres gyorsúszás után 800-on is a világ legjobb eredményét produkálta. Ezenkívül az amerikai Phelps is rekordot döntött, ő a 200 pillangón adta át világcsúcsát a múltnak. Az orosz Szludnov 100 mellen ezúttal elmaradt saját csúcsától, ám a győzelméhez így sem férhetett kétség.
Kovács Ágnes
Kezdjük a magyar szempontból legfontosabbal: Kovács Ágnes a 200 méteres mellúszásban a második legjobb idővel jutott a szerdai fináléba. Csupán az Európa-bajnok román Caslaru volt képes nála jobb időre, ám a szakemberek úgy vélik, hogy az olimpiai bajnoki cím védője, nem úszta ki magát, ezt majd a döntőben fogja megtenni. Meglepetés, hogy a kínaiak a vártnál gyengébb eredményeket produkáltak.

Kovács Ági: nem tudom mennyi van még bennem

Ági fanyarul hozzátette a futam után, hogy több mint két másodpercet javított az eddigi legjobb eredményén a román hölgy, és ő nála hat évvel idősebb. Szerinte ez mindenképpen furcsa. Azt azonban pillanatnyilag nem tudja, hogy mennyi van még benne, vagy már valamennyi erőtartalékát felélte.

A többi magyar sajnos elmaradt a döntőbe jutástól, Horváth Péter 50 háton a tizenkettedik lett, míg Zubor Attila visszalépett edzőivel egyetértésben a 200 gyorstól, jóllehet az olasz Rosolino visszalépése után a tizenhatodik lett. Zubor azonban úgy látta jónak, hogy a száz gyorsra készül, no meg a 4x100-as gyorsváltóra. Kedden magyar versenyző egyetlen számban sem került a nyolcas döntőbe.

Thorpe a döntő pillanatokban rázta meg magát

Ian Thorpe
A döntőkre pedig a hatalmas küzdelem volt a jellemző. Az ausztrál Ian Thorpe-ot nem vattázzák az edzői. A tinédzser rekorder ugyanis a 800 gyors előtt medencébe szállt kétszázon is, igaz ekkor még csak a döntőbe jutás volt a cél, és igazán nem is erőlködött, de ettől függetlenül a második legjobb idővel - a holland Hoogenband múlta csak felül - került a fináléba. Gyorson pedig egyszerűen utolérhetetlen.

Hétszázig nem mutatott semmi extrát, hagyta, hogy honfitársa, Heckett menjen az élen, hogy az aztán az utolsó százon robbantson. Az iramról csak annyit, hogy már addig is világcsúcs részidőn belül haladtak egymás mellett a felek. Így nem meglepő, hogy saját rekordjánál több mint két másodperccel úszott jobbat az ausztrál fenomén.

Eredmények
200 m pillangó
1. Michael Phelps (amerikai) 1:54.58 perc - világcsúcs (régi: Phelps, 1:54.92, Austin, március 30.)
2. Tom Malchow (amerikai) 1:55.28
3. Anatolij Poljakov (orosz) 1:55.68

800 m gyors, világbajnok:
1. Ian Thorpe (ausztrál) 7:39.16 perc - világcsúcs (régi: Thorpe, 7:41.59, Hobart, 2001. március 26.)
2. Grant Hackett (ausztrál) 7:40.34
3. Graeme Smith (brit) 7:51.12

Szludnov edző-édesanyja örülhetett a legjobban

Ám ezzel a csúcseső még nem ért véget. Az amerikai Phelps kétszáz pillangón szinte végig vezetve bámulatosan verte vissza az olimpiai bajnok, Malchow rohamait, és végül biztosan - világcsúccsal - nyert. Az előzőleg a legjobb időt elérő francia Esposito leszorult a dobogóról.

Az optimistábbak abban bíztak, hogy az orosz Szludnov 100 mellen még tovább farag rekordjából, ám csalódniuk kellett. Hatalmas versenyben, az utolsó huszonöt méteren hagyta maga mögött a mezőnyt, és életében először - edző-édesanyja nagy örömére - végre rangos versenyen is képes volt kihozni önmagából a maximumot. A második az olimpiai bajnok olasz Fioravanti lett.

Női 50 háton meglepetésre az amerikai Haley Cope győzött, a világcsúcstartó német Sandra Völker csak 4. lett.

A jugoszlávok szenvedtek a görögök ellen

A női vízilabdázók ma pihenőnapot kaptak, ám a férfiaknál kis híján meglepetés született. Az eddig gyengélkedő görögök ugyanis mindössze egy góllal maradtak alul a jugoszlávokkal szemben, de úgy, hogy a görögök az utolsó pillanatokban esélyük volt az egyenlítésre. A többi meccsen a papírforma érvényesült. A spanyolok az olaszok és a horvátok is fölényesen nyertek, az oroszok kissé döcögősebben az ausztrálok ellen.

Eredmények
E-csoport:
Olaszország-Kazahsztán 13-3
Magyarország-Szlovákia 9-8
Jugoszlávia-Görögország 4-3

Az állás:
1. Magyarország 6 pont
2. Olaszország 5 (27-11)
3. Jugoszlávia 5 (14-12)
4. Görögország 2
5. Szlovákia 0 (19-27)
6. Kazahsztán 0 (10-25)

F-csoport:
Spanyolország-Egyesült Államok 10-4
Horvátország-Hollandia 12-3
Oroszország-Ausztrália 7-4

Az állás:
1. Spanyolország 6 (24-9)
2. Oroszország 6 (27-19)
3. Horvátország 4
4. Hollandia 2
5. Egyesült Államok 0 (18-26)
6. Ausztrália 0 (10-24)