Közbeszerzési eljáráson dől el a stadionfelújítók névsora

2001.07.29. 20:37
Hat tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki 32 labdarúgó-stadion felújítására a Stadion Invest Rt., mert a stadion rekonstrukciókkal kapcsolatban nem rendelkezik speciális ismeretekkel. A 20 milliárd forint értékű beruházás irányítására tavaly hozták létre a céget. A stadionrekonstrukció azért lényeges, mert Magyarország pályázni szeretne a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére - hangoztatta többször Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter.

A Közbeszerzési Értesítőben a napokban jelent meg a Stadion Invest Rt. 32 labdarúgó-stadion felújítására kiírt hat közbeszerezési eljárására való felhívása - adta hírül a Napi Gazdaság. A lap információi szerint a beszerzés kiterjed a lelátóegység előre gyártott vasbeton elemeire, az ülésekre, valamint a szociális blokkot tartalmazó előre gyártott vasbeton térelem szállítására és helyszíni szerelésére is. Ezenkívül a stadionok fix vagy mobil pályahangosítására, kijelzőjére és színes videotáblájára, valamint a pályavilágítására is külön-külön pályázatot írtak ki.

A jegybevételből törlesztenek

A Stadion Invest Rt. ezenkívül külön pályázatot hirdetett meg a futballstadionok gyepszőnyeggel borított küzdőterének kertépítészeti kivitelezési munkáira, a zöldfelületek felújítására, illetve új gyepfelületek létesítésére, valamint az ezek fenntartásához szükséges karbantartó eszközök beszerzésére. Az ajánlatkérő, az érdemi tárgyalásokra, három ajánlattevőt kíván meghívni. A korszerűsítés kiadásait a csapatok a későbbiekben a jegybevétel meghatározott százalékából törlesztik a Stadion Invest Rt.-nek.

Beszáll a központi büdzsé

A stadionrekonstrukciós program elindítását Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter jelentette be a Hivatásos Labdarúgó Alszövetség tavalyi évzáró sajtótájékoztatóján. Deutsch szerint a stadionok felújítása azért vált sürgetővé, mert a FIFA 2003-ra tervezi a klublicencek bevezetését. Ennek értelmében a nemzetközi szereplésre jogosító engedélyt csak azok az egyesületek kaphatják meg, amelyeknek hivatalosan bejegyzett előírások szerinti stadionnal rendelkeznek. Ezért a központi költségvetés három év alatt összesen 12,7 milliárd forintot fordít stadionfejlesztésre. Az idén és jövőre négy-négy milliárd forintot, míg 2003-ban 4,7 milliárdot, amelyhez még 5 milliárd önkormányzati és 2 milliárd vállalkozói támogatás is járul.

A program szerint összesen harmincnyolc stadion felújítása kezdődik meg 2001-ben. Valamennyi jelenlegi NB I-ben és NB I B-ben szereplő egyesület, valamint a Szeged és a Diósgyőr pályáját is modernizálják. A stadionokat négy kategóriába osztották, a fejlesztés színvonala alapján.

Lila kezdet

Elsőként az Újpest Megyeri úti stadionja készül el október végére. A stadion építésének költségei elérik az 1,4 milliárd forintot. A pálya felújításása mellett a kiszolgáló létesítmények is új ruhát és tartalmat kapnak. Az újpesti pálya befejeztével a további "A" kategóriás, az UEFA előírásainak megfelelő pályákon is megkezdődnek a munkálatok. A tervek szerint a felújítási programban a fővároson kívül Székesfehérvár, Debrecen, Győr, Dunaújváros, Zalaegerszeg, Kaposvár, Pécs, Siófok, Szeged, Kecskemét, Nyíregyháza, Békéscsaba, Miskolc, Sopron, Szombathely, Szolnok, Tatabánya, Pápa, Monor, Celldömölk, Fót, Hévíz, Marcali, Százhalombatta városa vesz részt.