Ágnes
-13 °C
0 °C

Közbeszerzési eljáráson dől el a stadionfelújítók névsora

2001.07.29. 20:37
Hat tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki 32 labdarúgó-stadion felújítására a Stadion Invest Rt., mert a stadion rekonstrukciókkal kapcsolatban nem rendelkezik speciális ismeretekkel. A 20 milliárd forint értékű beruházás irányítására tavaly hozták létre a céget. A stadionrekonstrukció azért lényeges, mert Magyarország pályázni szeretne a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére - hangoztatta többször Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter.

A Közbeszerzési Értesítőben a napokban jelent meg a Stadion Invest Rt. 32 labdarúgó-stadion felújítására kiírt hat közbeszerezési eljárására való felhívása - adta hírül a Napi Gazdaság. A lap információi szerint a beszerzés kiterjed a lelátóegység előre gyártott vasbeton elemeire, az ülésekre, valamint a szociális blokkot tartalmazó előre gyártott vasbeton térelem szállítására és helyszíni szerelésére is. Ezenkívül a stadionok fix vagy mobil pályahangosítására, kijelzőjére és színes videotáblájára, valamint a pályavilágítására is külön-külön pályázatot írtak ki.

A jegybevételből törlesztenek

A Stadion Invest Rt. ezenkívül külön pályázatot hirdetett meg a futballstadionok gyepszőnyeggel borított küzdőterének kertépítészeti kivitelezési munkáira, a zöldfelületek felújítására, illetve új gyepfelületek létesítésére, valamint az ezek fenntartásához szükséges karbantartó eszközök beszerzésére. Az ajánlatkérő, az érdemi tárgyalásokra, három ajánlattevőt kíván meghívni. A korszerűsítés kiadásait a csapatok a későbbiekben a jegybevétel meghatározott százalékából törlesztik a Stadion Invest Rt.-nek.

Beszáll a központi büdzsé

A stadionrekonstrukciós program elindítását Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter jelentette be a Hivatásos Labdarúgó Alszövetség tavalyi évzáró sajtótájékoztatóján. Deutsch szerint a stadionok felújítása azért vált sürgetővé, mert a FIFA 2003-ra tervezi a klublicencek bevezetését. Ennek értelmében a nemzetközi szereplésre jogosító engedélyt csak azok az egyesületek kaphatják meg, amelyeknek hivatalosan bejegyzett előírások szerinti stadionnal rendelkeznek. Ezért a központi költségvetés három év alatt összesen 12,7 milliárd forintot fordít stadionfejlesztésre. Az idén és jövőre négy-négy milliárd forintot, míg 2003-ban 4,7 milliárdot, amelyhez még 5 milliárd önkormányzati és 2 milliárd vállalkozói támogatás is járul.

A program szerint összesen harmincnyolc stadion felújítása kezdődik meg 2001-ben. Valamennyi jelenlegi NB I-ben és NB I B-ben szereplő egyesület, valamint a Szeged és a Diósgyőr pályáját is modernizálják. A stadionokat négy kategóriába osztották, a fejlesztés színvonala alapján.

Lila kezdet

Elsőként az Újpest Megyeri úti stadionja készül el október végére. A stadion építésének költségei elérik az 1,4 milliárd forintot. A pálya felújításása mellett a kiszolgáló létesítmények is új ruhát és tartalmat kapnak. Az újpesti pálya befejeztével a további "A" kategóriás, az UEFA előírásainak megfelelő pályákon is megkezdődnek a munkálatok. A tervek szerint a felújítási programban a fővároson kívül Székesfehérvár, Debrecen, Győr, Dunaújváros, Zalaegerszeg, Kaposvár, Pécs, Siófok, Szeged, Kecskemét, Nyíregyháza, Békéscsaba, Miskolc, Sopron, Szombathely, Szolnok, Tatabánya, Pápa, Monor, Celldömölk, Fót, Hévíz, Marcali, Százhalombatta városa vesz részt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.