A vb zárómérlege: 8 arany 4-4 ezüst és bronzérem

2001.08.26. 18:29
Vasárnap délután a 200 méteres finálékkal véget ért az idei kajak-kenu világbajnokság. A magyar versenyzők ezekben a számokban is taroltak, hiszen 3 aranyat 2 ezüstöt és 2 bronzot lapátoltak össze. Így összessen 16 érem termett a mieinknek (8 arany, 4-4 ezüst és bronz) Poznanban. A legeredményesebb Szabó Szilvia és Viski Erzsébet lett, akik egyaránt 3 aranyat és egy bronzot szereztek.
A magyar hölgyek a legjobbak a világon

Szinte már senki nem lepődött meg a poznani világbajnokság 200 méteres futamainak kezdetekor, hogy a nyitószámban, a női kajak négyesek versenyében a magyar hölgyek bizonyultak a legjobbaknak. A Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Viski Erzsébet és Kovács Katalin összetételű csapat magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt. A világbajnokságon tehát a női kajak négyesek mindhárom versenyszámában (200, 500 illetve 1000 méteren) is magyar diadal született.

A kenu egyesek küzdelmeiben Kolonics György sajnos nem jól kapta el a rajtot, és a rövid távon nem tudta utolérni az élen haladókat. A világbajnoki címet végül az ukrán Dmitro Szablin szerezte meg, Kolonics ötödik lett. A kajak egyesek versenyében sem sikerült Fehérvári Vincének a dobogóra lapátolnia magát, a negyedik helyen ért célba. A világbajnoki címet az Eb-n is győztes német Ronald Rauhe szerezte meg

Szabó és Viski mérlege: 3 arany, 1 bronzérem

Női kajak egyesben csak a célfotó döntött Szabó Szilvia ellen a második helyért folytatott harcban a lengyel Urbanczyk ellenében. Az aranyérem a kanadai Karen Furneauxé lett, aki rajt-cél győzelmet aratott. Ugyancsak bronzérmes lett a Dékány Kinga, Viski Erzsébet alkotta női páros is, itt spanyol győzelem született. Szabó és Viski mérlege így is egyedülálló, hiszen négy számban indultak és egyaránt 3 arany és 1 bronzérmet nyertek.

A férfi kajak kettes döntőjében is csak a célfotó döntött a litván egység javára a németekkel szemben. Sajnos a mieink eddigre már kiestek a versenyből. A címvédő Fehérvári Vince és Hegedűs Róbert kettős sokáig vezetett, ám a cél előtt pár méterrel felborultak. A kenu kettesek versenyében Feil Imre és Kozmann György a hatodik helyen ért célba és onnan figyelték lengyel hajó győzelmét.

Zárásként még két arany

Végre "velünk volt" a célfotó. A kenu négyesek versenye után ugyanis csak ez tudott dönteni a rendkívül szoros versenyen magyar, a cseh és az orosz hajó között. Ez pedig azt jelentette, hogy Malomsoki Sándor, Iván Gábor, Zala György és Vasali László négyese lett a világbajnok.

A zárószámban pedig vigasztalódhatott a Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert kettős, hiszen Beé Istvánnal és Horváth Gáborral megnyerték a kajak négyesek küzdelmét. Az talán már nem is érdemel említést, hogy ismét a célfotó alapján hirdettek győztest. A magyar csapat sorozatban harmadszor diadalmaskodott ebben a versenyszámban.

A világbajnokság tehát véget ért és a magyar versenyzők hozták a "megszokott formájukat, ami azt jelenti, hogy 8 arany mellett 4-4 ezüst és bronzérmet szereztek.