A Bocsok kiütötték a Washingtont

2001.10.09. 13:05
Négy mérkőzést játszottak az NHL hatodik játéknapján, melyen a Boston lelépte a Keleti főcsoport egyik nagy favoritját, a Washingtont. Meglepetésre, Calgaryban győzött a nyáron igencsak meggyengült Phoenix - a Flames kapusa, Roman Turek először kapott gólt ebben az idényben.
Bostonban óriási várakozás előzte meg a Capitals vendégszereplését, hiszen a fővárosiak remekül erősítettek a nyáron - megszerezték többek között a Pittsburghtől Jaromir Jagrt -, így igazi nagyvadra vadásztak hétfő délután a Bocsok. Olaf Kölzignek, a Washington dél-afrikai születésű, de már német válogatott portásának először a 15. percben kellett maga mögé nyúlnia, ugyanis tehetetlennek bizonyult az egykori detroiti, Martin Lapointe löketével szemben. Ekkor még bizakodott a vendégcsapat, ám a középső harmadban hetvenhárom másodperc alatt eldőlt a mérkőzés: előbb Szergej Szamszonov köszönt be a germánnak, majd az első két gólnál előkészítőként jeleskedő Joe Thornton mattolta Kölziget. Az utolsó játékrész már bostoni örömhokit hozott, Mike Knuble gólja szinte már hullagyalázásnak számított.

Byron Dafoe
Amíg a Capitals hálóőre igencsak lélekromboló estét tudhat maga mögött, addig a hazai ketrec elôtt tornyosuló Byron Dafoe legyőzhetetlennek bizonyult: a londoni születésű kapus pályafutása 23. shutoutját jegyezte, miután mind a huszonkét, kapujára tartó lövést hatástalanította.

Gólzáporos hazai sikernek örülhetett a torontói publikum is. A majd 19 ezer néző még rendezgette maga körül hamburgereit és kóláit, amikor a nyáron a New Jerseytől elcsábított Alekszandr Mogilnij már fel is avatta Steve Shieldst. A 32 éves orosznak mindössze 53 másodpercre volt szüksége idénybeli harmadik találatához, s ezzel hatalmas lökést adott társainak. Az első húsz percben Jonas Höglund és Robert Reichel (két passzt is vállat) is becsapta az Anaheim kapusát, majd a második harmadban ismét jött Mogilnij, és belőtte pályafutása négyszázadik (!!!) NHL-gólját. Nem sokkal késôbb Mikael Renberg is beköszönt Shieldsnek, akit ezek után Ilja Brizgalov váltott a ketrec előtt, ám ő sem járt túl sok szerencsével, ugyanis Alyn McCauley lökete után máris a hálóban kotorászhatott a korong után. Az utolsó harmadra aztán kiengedett a Maple Leafs, melyben az említetteken kívül a két asszisztot jegyző Gary Roberts is remekelt, így Mike Leclerc belőhette a Kacsák szépítőgólját.

Kedvencei hasonló gálájában bízott a calgary-i publikum, hiszen a Flames a nyáron alaposan meggyengült Phoenixet fogadta. Ráadásul a Lángok remek starttal büszkélkedhettek, hiszen két meccsükből kettőt hoztak, ráadásul kapusuk, Roman Turek mindkét alkalommal shutoutot jegyzett, azaz eddig még gólt sem kapott az albertai egylet. Az első harmadban úgy tűnt, hétfőn sem lesz gond, Dean McAmmond már a harmadik percben bevette Sean Burke ketrecét. A Coyotes azonban nem roppant össze, sőt a 34. percben Daniel Briere felavatta Tureket - a St. Louisból érkezett cseh hálóőr 153:23 perc után kapott gólt. A hátralévő időben mindkét kapus lehúzta a rolót, így jöhetett a ráadás, melynek 28. másodpercében Shane Doan villant, így az arizonaiak örülhettek a győzelemnek.

Hosszabbításos meccset játszott egymással a Columbus és a Philadelphia is. A hazaiak igencsak meglepték a Flyerst, Deron Quint góljával már a tizedik percben vezetést szereztek, sőt a 42. minutumban Serge Aubin megduplázta a különbséget. Már-már ünnepelt a Blue Jackets tábora, ám a Philly megrázta magát, és 53 másodperc alatt egyenlített: elôbb Simon Gagne, majd Jan Hlavac verte át Marc Denist, ám ennél többre a Repülősök sem voltak képesek ezen az estén, a ráadás öt percében sem született újabb gól, így maradt a remi.

A 6. játéknap eredményei

Boston Bruins-Washington Capitals 4-0 (1-0, 2-0, 1-0)
Toronto Maple Leafs-Anaheim Mighty Ducks 6-1 (3-0, 3-0, 0-1)
Columbus Blue Jackets-Philadelphia Flyers 2-2 h. u. (1-0, 0-0, 1-2, 0-0)
Calgary Flames-Phoenix Coyotes 1-2 h. u. (1-0, 0-1, 0-0, 0-1)