Először nyert a Devils

2001.10.19. 19:56
Nagyüzem volt az NHL tizenhatodik játéknapján: tíz mérkôzést játszottak csütörtökön a tengerentúlon. Ebben a szezonban elôször ünnepelhettek a New Jersey szurkolói, a Devils ugyanis négy vesztes meccs után végre nyerni tudott.
Mindössze tizennyolc másodperce zajlott East Rutherfordban a San Jose fellépése, amikor a Cápák Teemu Selänne góljával már meg is szerezték a vezetést. A Devils drukkerei lélekben ismért felkészültek egy vesztes meccsre, ám öt perccel késôbb Patrik Elias egyenlített. A harmadból hátralévô mintegy tizennégy percben már nem történt semmi, nem úgy a következô játékrész elsô felében, amikoris a a hazaiak a jégbe döngölték a kaliforniaiakat. Az újonc Pierre Dagenais kezdte a gólgyártást - ez volt az újonc elsô NHL találata -, majd Elias, Jason Arnott és ismét Elias következett. A cseh csatár pályafutása negyedik hat trickjét, azaz mesterhármasát jegyezte, emellett két asszisztot is vállalt. Arnott mindösze egy találattal maradt el társától, hiszen a záró húsz percben még egyszer beköszönt a vendégeknek, akiknek a ketrecét ekkor már a Jevgenyij Nabokovot váltó Mikka Kiprusoff ôrizte. A tavalyi nagydöntôs Ördögöknek ez volt idén az elsô gyôzelmük.

Nem megy a bajnoknak sem. A Colorado eddig három gyôzelme mellett két vereséget számlálhatott, s csütörtökön az Edmonton elleni hazai derbin utóbbi rovatba került újabb rovátka. Pedig nem indult rosszul a meccs a Lavina szempontjából, hiszen Rob Blake révén elônnyel kezdhették a második harmadot. Ezután viszont Tommy Salo, az Olajosok svéd portása lehúzta a rolót, míg Pat Roynak négyszer is maga mögé kellett nyúlnia: Anson Carter kétszer, míg Mike Comrie és Sean Brpwn egyszer-egyszer talált a hazai ketrecbe. Az Avalanche ezzel az Északnyugati csoport negyedik helyén szerénykedik.

Mark Parrish
A liga tetejérôl tekint viszont a mezônybe a "kisebbik" New York-i egylet, az Islanders. A Szigetlakók a Carolina ellen hatodik gyôzelmüket szerezték, s ezzel vezetik a mezônyt. A Carolina ellen az idénybeli kilencedik gólját szerzô Mark Parrish (ezzel vezeti a góllistát), valamint az élete elsô NHL-találatát jegyzô Radek Martinek vezette gyôzelemre az Islanderst. Különösen a cseh újonc treffelése volt fontos, hiszen az már a hosszabbításban esett, s egyben a meccs végét jelentette.

Tovább nyomul a Detroit is, az autóvárosiak vert helyzetbôl álltak talpra a Philadelphia ellen: az utolsó harmadban Szergej Fjodorov és Brett Hull is beköszönt Brian Boucher-nek, így végül a hazai nagyérdemű örülhetett. Ottawában viszont a vendégdrukkerek lehettek boldogabbak, ugyanis a Pittsburgh simán lemosta a hazaiakat: Robert Lang egy-egy góllal és assziszttal vezette gyôzelemre a Pingvineket, amelynek kapujában Johan Hedberg brillírozott - a fiatal svéd pályafutása elsô alapszakaszbeli shutoutját jegyezte (29/29), ezzel összességében már háromnál jár.

A látogatók nyertek Nashvilleben is, ahol góldús meccset láthattak a szurkolók, ám legtöbbjük fájdalmára a nyolc találatból öt a hazai kapuba esett, így a Chicago - melyben Steve Sullivan három passzig, Steve Thomas két gólig, míg Igor Koroljov egy-egy asszisztig és találatig jutott - gazdagodott két ponttal.

Vert helyzetbôl fordított a Dallas is, hiszen az utolsó játékrész elôtt még a Coyotes vezetett, ám ekkor jött Pierre Turgeon, és két góljával fordított, így Shaun van Allen már csak a pontot rakta fel arra a bizonyos i-re. A Calgary nem idegesítette ennyire fanatikusait, Jerome Ingila két, illetve Jukka Hentunen egy találatával már az elsô húsz percben eldöntötte a Florida elleni derbit - Ivan Novoszelcev csak kozmetikázni tudott a különbségen. Vancouverben flúgos futm szemtanúi lehettek a Toronto elleni összecsapásra kilátogatók, hiszen hatalmas adok-kapok után született meg a végeredmény: a Maple Leafs két ponttal gazdagodott Nyugat-Kanadában. Lassan kezd magához térni a Los Angeles, a Királyok a Kacsákat oktatták, igaz fölényük csak a harmadik harmadban domborodott ki, ám ekkor hármat hintettek az Anaheimnek.

A 16. játéknap eredményei

Nashville Predators-Chicago Blackhawks 3-5 (2-3, 1-0, 0-2)
Calgary Flames-Florida Panthers 3-1 (3-0, 0-0, 0-1)
Colorado Avalanche-Edmonton Oilers 1-4 (1-0, 0-3, 0-1)
Dallas Stars-Phoenix Coyotes 3-1 (0-0, 0-1, 3-0)
New York Islanders-Carolina Hurricanes 2-1 h. u. (1-0, 0-0, 0-1, 1-0)
Ottawa Senators-Pittsburgh Penguins 0-3 (0-1, 0-0, 0-2)
Detroit Red Wings-Philadelphia Flyers 3-2 (0-1, 1-1, 2-0)
New Jersey Devils-San Jose Sharks 6-1 (1-1, 4-0, 1-0)
Vancouver Canucks-Toronto Maple Leafs 5-6 (1-3, 2-2, 2-1)
Los Angeles Hawks-Anaheim Mighty Ducks 4-1 (1-0, 0-1, 3-0)