Jordan vereséggel tért vissza

2001.10.31. 11:47
Vereséggel rajtot Michael Jordan csapata, a Washington Wizards az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) első játéknapján. A hatszoros NBA-első egyesülete a New York Knick otthonában szenvedett 93-91-es vereséget. Jordan csapata legjobbja volt, 37 perc alatt összesen 19 pontot dobott. Győzött viszont a Los Angeles Lakers, a címvédő Shaquille O'Neal és Kobe Bryant vezérletével verte tizenegy ponttal a Portland gárdáját.
Nem sikerült túlságosan jól a visszatérés az NBA 2001/02-es idényének nyitónapján Michael Jordannek. A hatszoros bajnok, harmincnyolc éves klasszis pályára lépését óriási érdeklődés előzte meg, ami nem is csoda, hiszen több mint három éve játszott utoljára NBA meccsen (akkor a döntőn a Chicago Bulls gárdáját vezette végső győzelemre). Ezúttal kevésbé lehetett boldog, mivel jelenlegi csapata, a Washington Wizards ha minimális arányban is, de vereséget szenvedett a New York Knicks otthonában (93-91).

Pedig jól indult a mérkőzés a fővárosiaknak, az első játékrész után kétpontos előnyre tettek szert, amelyet a folytatásban tartani tudtak, így félidőben még vendégelőnyt mutatott az eredményjelző tábla (41-43). A fordulat a harmadik periódusban következett be, amikor is a hazaiak Allan Houston (22 pont) és Latrell Sprewell (28) vezérletével alaposan beleerősítetek, és átvették vezetést (67-61). A hajrá ismét a vendégeké volt, de hiába nyerték ezt a felvonást négy ponttal 30-26-ra, már nem tudták ledolgoznia New York előnyét (93-91).

Jordan csapata legjobbja volt, összesen 19 pontot dobott, de elhibázott három hárompontos dobást, az utolsót sorsdöntő helyzetben, néhány másodperccel a mérkőzés vége előtt. Pontjain kívül adott hat asszisztot, szedett öt lepattanót és szerzett négy labdát a harminchét perc alatt, amelyet a pályán töltött.

Győzelemmel kezdett viszont a bajnoki cím elsőszámú várományosa, a Los Angeles Lakers. A legutóbbi két kiírás győztese a vártnál nagyobb ellenállásba ütközött a premieren, hiszen látszólag sima tizenegy pontos sikert aratott, viszont két negyedet is döntetlenre hozott házigazdák ellen a vendég Portland TrailBlazers. A hazaiak jó kezdésüknek köszönhetik győzelmüket, hiszen az első játékrészben magabiztos, kilenc pontos vezetésre tettek szert (29-20).

A folytatásban már sokkal kiegyensúlyozottabb találkozót láthattak a nézők, a pályaválasztók mindössze a harmadik szakaszt nyerték meg két ponttal (24-22), a második (26-26) és negyedik játékrész (19-19) - mint említettük- döntetlent hozott. A Los Angeles legjobbjai - immár sokadszorra - Kobe Bryant és Shaquille O' Neal voltak. A két klasszis kosárpárbaja ezúttal "igazságos döntetlennel" ért véget, hiszen mindketten 29-29 pontig jutottak a végelszámolásban.

Az 1. játéknap eredményei
New York Knicks-Washington Wizards 93-91
Cleveland Cavaliers-Boston Celtics 89-108
New Jersey Nets-Indiana Pacers 103-97
Orlando Magic-Toronto Raptors 114-85
Minnesota Timberwolves-Philadelphia 76ers 83-74
Dallas Mavericks-Detroit Pistons 94-87
Houston Rockets-Atlanta Hawks 89-84 - hosszabbítás után
San Antonio Spurs-Los Angeles Clippers 109-98
Utah Jazz-Milwaukee Bucks 112-119 - hosszabbítás után
Phoenix Suns-Denver Nuggets 96-99
Sacramento Kings-Seattle SuperSonics 101-95
Los Angeles Lakers-Portland TrailBlazers 98-87