Ismét oktatott a Rátgéber egyetem az Euroligában

2001.11.16. 07:44
Szerda este a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban a török Botasspor Adana csapata volt a MiZo-Pécsi VSK vendége EuroLiga mérkőzésen. A baranyai hölgyek felkészülése nem volt problémamentes, hiszen a szerdai edzés után megsértődött, és egészen Amerikáig repült a csapat amerikai játékosa Latasha Byears. Ennek ellenére Csákék magabiztos játékkal, több mint 40(!) ponttal verték riválisukat.
Az együttes vegyes előjelekkel készült az összecsapásra, hiszen Kalmár Nagy Dóra edzésen megsérült, kificamodott a bokája, így játéka erősen kérdéses volt csütörtökön. Azonban Csák Magdolna bokaszalag sérülése kezd rendbe jönni, így rá számíthat edzője.

Rátgéber László
Ennél is komolyabb problémát jelentett, hogy az amerikai Latasha Byears, a szerda esti edzésen összeszólalkozott Rátgéber László vezető edzővel. A mester elküldte őt az edzésről, minek utána Byears azonnal Rózsa Gábor szakosztály igazgatóhoz ment, ahol kijelentette problémái vannak, és csütörtök reggel haza is utazott Amerikába. Így a csapatnak megint hiánya van négyes poszton.

Rátgéber az esetre röviden reagálva elmondta: Elégedetlen volt az Egyesült Államokba hazautazott Byears hozzáállásával, de pótlásán még nem foglalkozik.

Villámrajt

Tavaly egy másik török együttes, a Galatasaray Istanbul szerepelt a Lauber Dezső Sportcsarnokban, és kapott nagy verést. Most ugyan erre készültek Iványiék. Ennek szellemében kezdtek a hazaiak, Tuvics kezdte a kosarak sorát és az 5. percben már 20-4-re vezettek. A szurkolók pedig a remek kezdés hatására a szokásos varázslatos hangulatot varázsolták a csarnokba. A törökök sorozatban hibázzák el a büntetőket, így a villámrajt meghozta az eredményt, és az első negyed után több mint húsz pont volt a két csapat között a különbség (35-14)

A második negyedben tovább oktatott a "Rátgéber-egyetem", és nem engedte húsz pontnál közelebb török vetélytársát. Különösen Tuvics, Pechova és Károlyi volt elemében, és a biztos előny birtokában Rátgéber edző is bátran kísérletezhetett újabb figurákkal. Az előny így sem változott és a második tíz perc után 57-36 arányban vezetett a pécsi hölgykoszorú.

A II. félidőben is folytatódik az oktatás

A szünet sem tudott csodát tenni a vendégek öltözőjében, így a pécsi közönség a folytatásban is igazi örömkosárlabdázást mutatott be. A negyed végére már harminc pont (72-42) volt a hazai előny, és pályára lépett Kalmár Nagy is, akinek rendbejött a sérülése. Az Adana erőnlétileg bírja az iramot, de technikailag sokkal jobb a Pécs.(77-46)

A klassziskülönbség a záró negyedben is megmaradt, így csak a győzelem aránya volt kétséges. A törökök ekkora már beletörődtek sorsukba, Ujváriék pedig kedvük szerint érték el az újabb találatokat. A közönség a mérkőzés vége felé a 100 pontos álomhatár átlépését szerette volna, ám a kedvencek ennek sajnos nem tudtak megfelelni. Ennek ellenére nem érheti szemrehányás a pécsi kosaras hölgyeket, hiszen nagyszerű játékkal magabiztos győzelmet arattak a szerény képességű törökök ellen. (97-54)

MiZo-Pécs - Botasspor Club Adana 97 - 54 (35-14, 22-22, 20-10, 20-8)
EuroLiga 3. forduló - Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok - 5.000 néző.
Vezette: Obradovic (BIH), Vuckovic (SLO).

MiZo-Pécsi VSK:Ujvári 7/3, Iványi 5, Tuvic 13, Pechova 28, Károlyi 22/12. Csere: Burgmann 2, Csák 12/6, Kalmár Nagy, Delmis 4. Edzők: Rátgéber László, Füzy Ákos.

Botasspor Club Adana: Ivegin S 13/6., Abrlic 15, Atalay 3/3, Yildizoglu 14/3, Kireta 9. Csere: Ivegin N., Inceer, Masa, Sarica, Aydin. Edző: Ceyhun Yildizoglu.