Német diadallal kezdôdött a Tour de Hongrie

2002.08.07. 09:44
Frank Dessler nyerte a 29. Tour de Hongrie első szakaszát. Az esős versenyben a legjobb magyar, Vanik Zoltán a hatodik helyen végzett. A prológ eredményei az összetett versenybe nem számítanak bele. A mezőny előtt szerdán 94 kilométer áll, majd Kaposvár belvárosában és környékén indul egy 37 kilométeres szakasz.
Kedd este Nagykanizsán megkezdôdött a 29. Magyar kerékpáros körverseny. A kanizsai belvárosban megrendezett 38 kilométeres mezônyverseny este hét órakor kezdôdött, a prológ legfôbb feladata az volt, hogy bemutatkozzon a mezôny a publikumnak, s eldôljön, ki viselheti a szerdai elsô szakaszon az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

Az öt évvel ezelőtti győztes bizakodó

Bebtó Zoltán, a Tour de Hongrie legutóbbi magyar gyôztese (1997) elmondta, ebben az évben talán kevesebb az esélye arra, hogy megszerezze az összetett gyôzelmet, ám ha a verseny úgy alakul, akár ez a bravúr is sikerülhet.

"Az idei körverseny útvonala elég változatos, lesz benne hosszú sík szakasz, kemény hegyi etap és egyéni idôfutam is, szinte bármelyik szakaszon eldôlhet a sárga trikó sorsa. Két célt tűztem ki magam elé, szeretném megszerezni a legjobb sprintert illetô piros mezt, s megnyerni az utolsó szakasz befutóját, a Budai Várban." Tavaly egyébként mindkettô sikerült a ferencvárosi versenyzônek.

Kilencvenhárman indultak

A nemzetközi mezônyben a kilenc hazai csapat mellett tíz külföldi együttes kapott helyet, s összesen tizenöt nemzet (magyar, jugoszláv, szlovák, holland, amerikai, német, ukrán, horvát, szlovén, lengyel, olasz, kolumbiai, cseh, dán és orosz) kilencvenhárom versenyzôje állt rajthoz.

A prológ rajtjánál hatalmas esô zúdult Nagykanizsára, ám mindez nem zavarta a kerekeseket. Az izgalmas - s a nedves aszfalt miatt bizony néhány bukással tarkított - küzdelemben a gyôzelmet, s így a Powerade sárga trikóját a német Frank Dressler szerezte meg.

Szerda: Nagykanizsáról Kaposvárra

A második helyezett ukrán Prigunov indulhat szerdán a legjobb sprinternek járó Toyota piros trikójában, míg a harmadik helyen célba érô cseh Faltynek a Michelin kék hegyi trikóját veheti fel. A prológ eredményei egyébként nem számítanak az összetett versenyben, így szerdán mindenki tiszta lappal - és száraz mezben - indulhat harcba.

Szerdán a karaván délelôtt 10 órakor kel útra Nagykanizsáról, a cél Kaposvár. A 94 kilométer hosszú szakaszt várhatóan 2 óra 20 perc alatt teljesítik a kerékpárosok. Komolyabb emelkedôkkel ezen az etapon nem kell számolni, viszont a sprinterek készülhetnek, hiszen három részhajrán bizonyíthatják gyorsaságukat.

A szakasznak ezzel azonban még nincs vége: délután négy órától Kaposvár történelmi belvárosában és környékén is indul egy szakasz, a 37 kilométeres tekerés elsôsorban a sprinterek csatáját hozhatja majd.

Eredmények:
1. Frank Dressler (német, Differdange)
2. Vladiszlav Prigunov (ukrán, SK Nyikolajev)
3. Jan Faltynek (cseh, Joko Velamos)
Sárga trikóban (a Powerade Nagydíjért): Frank Dressler
Piros trikóban (a Toyota Nagydíjért): Frank Dressler (Vladiszlav Prigunov)
Kék trikóban (a Michelin Nagydíjért): Jan Faltynek