Budapest Sportaréna: valaki nagyon elbaltázta

2003.02.14. 14:55
Sorozatosan tolódik a Budapest Sportaréna átadási határideje. Jó magyar szokás szerint a felelősök egymásra mutogatnak, mindenki úgy érzi: ő nem felelős a csúszásokért és a sorra felmerülő hibákért.
Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
Tavaly december 15-ig kellett volna megépülni a leégett Budapest Sportcsarnok helyén a Budapest Sportarénának. Amikor bebizonyosodott, hogy a határidőt nem képes tartani a francia kivitelező, heves politikai csata és számháború kezdődött a költségeket illetően Deutsch Tamás volt és Jánosi György jelenlegi sportminiszter között.

Hétfőn kiderült: könnyen meglehet, hogy még a módosított határidőig, vagyis február 24-ig sem kerül átadásra az aréna. A sportvezetők panaszai azonban sokasodnak.

A szövetségek elégedetlenek

Az elmúlt hét vasárnapján sugárzott "Amiről nem beszélünk" című tévéműsorban többen is úgy nyilatkoztak, hogy a létesítmény komoly nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmatlan. A kosaras főtitkár, dr. Bodrogváry Iván a pálya rossz métereit és a parketta minőségét emelte ki, mások az öltözőkre és a bemelegítő helyiség hiányára hivatkoztak. A jégkorong szövetség elnöke a napokban adott interjújában pedig már kilátásba helyezte, hogy Debrecenbe kell elvinni a divízió I-es jégkorong vb-t.

Az Index Salbert Ferencet - egykori rúdugrónkat - az épülő Budapest Sportaréna kereskedelmi igazgatóját hívta, igazak-e ezek a felvetések. Megkeresésünkre reagálva úgy nyilatkozott, hogy nem kíván nyilatkozni. Mint elmondta: amíg át nem adják az épületet, addig ő semmiről sem tud érdemben nyilatkozni.

A cég, mely csúszik
A világ 80 országában mintegy 125 ezer embert foglalkoztató Bouygues cég - mely a korrupciós világranglistán egyébként előkelő helyet foglal el - tavaly 22,2 milliárd eurós bevételt könyvelhetett el. Csak Franciaországban az elmúlt években az ő nevükhöz fűződik a Normandia-híd, a Bercy sportpalota és a párizsi Stade de France felépítése is.

Csillik Zita az Aréna sajtófőnöke azonban elmondta, hogy a megrendelő a magyar állam, így az aréna vezérkara csak az átvétel után tud érdemi információval szolgálni. Az említett "panaszosoknak" szerződésük értelmében szintén az államhoz kellene fordulniuk.

Az épülő sportcentrum vezetősége sem jogilag, sem fizikailag nem szólhat bele az építkezésbe, de a szövetségek véleményét állítólag bizonyos időközönként kikérték. Az időközben módosított szerződések és a szövetségek véleményének figyelmen kívül hagyása miatt azonban az ISM-é és jogutódjáé a felelősség.

A minisztérium vár

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
Szilvásy György a GYISM államtitkára szerint a hoki-vb nincs veszélyben. A szerződések értelmében a franciáknak két héttel a hivatalos átadási határidő előtt, írásban kellett jelezniük, mikorra készülnek el. Ezt meg is tették és a minisztérium azt a tájékoztatást kapta, hogy 24-én átveheti az arénát. Egyébként sem érti a szövetségek panaszait, hiszen még át sem adták a létesítményt mégis mindenki panaszkodik.

Azonban Szilvásy elmondta, hogy 42(!) különböző bizottság veszi át a létesítményt és ha komolyabb hibákat észlelnek (pl: világítás) nem veszik át és kisebb hibák esetén (pl: eredményjelző mozgathatósága) is csak akkor írják alá az átvételi szerződést, ha látnak garanciát a hiba kijavítására.

Arra a kérdésre, hogy miért utólag kell a hibákat kihjavítani és miért nem mennek elébe a dolgoknak, az államtitkár úgy reagált, hogy az alapszerződést - melyet még az ISM kötött - így is több helyen átkellett írni, de többre nem volt lehetőségük. Mindenesetre tény: a márciusi állami sportünnepségeknek már egy tartalék színhelyt keresnek. A hoki vb-pedig április közepén elkezdődik. A kérdés csak az: hol?