Hazai tornán készül a vébére a női kéziválogatott

2003.11.20. 00:28
Budapesten játssza az olimpiai kvalifikáció szempontjából sorsdöntő világbajnokság előtti utolsó mérkőzéseit a magyar női kézilabda-válogatott. A néhány héttel ezelőtti világraszóló hokisiker helyszínén, a káposztásmegyeri jégcsarnokban Farkasék mellett a cseh, francia és a spanyol együttes lép pályára. A decemberi horvátországi vb-n a magyar csapatnak az első ötben kell végeznie az athéni részvételért.
Tizenegy mérkőzéssel készül a magyar női kézilabda-válogatott a két hét múlva Horvátországban rajtoló világbajnokságra, ezek közül hármat csütörtöktől szombatig játszik, Budapesten. Alig két héttel a nagysikerű, és a világbajnok szlovákok legyőzését hozó Hat Nemzet Torna hokiviadal után most a kéziseké lesz a káposztásmegyeri AstraZeneca-csarnok. A négycsapatos tornán az olimpiai második Mocsai-csapat mellett az ugyancsak vb-résztvevő cseh, francia és spanyol válogatott vesz részt. Farkas Ágiék a világbajnoki felkészülés alatt már legyőzték Dániát, egy vereség mellett a franciákat kétszer, Angolát nagy gólaránnyal, döntetlent játszottak Norvégiával és kétszer kikaptak a világbajnok Oroszországtól.

"Férfias látványos kézilabdát játszunk"

"Azzal, hogy több meghatározó játékos is külföldre szerződött, teljesen máshogyan kellett alakítani a felkészülésünket" - jellemezte az elmúlt és még hátralévő időt Mocsai Lajos az AstraZeneca Kupa előtti sajtótájékoztatón. A szövetségi kapitány szerint az elmúlt négy hétben kellett bepótolni az eddig hiányzó folyamatos munkát. A felkészítést kétszer két hétre osztották a szakvezetők, az első szakaszban nagy terhelés mellett folyamatosan növelték az edzések intenzitását, és kifejezetten külföldi mérkőzésekkel, idegen környezetben, nemzetközi bíráskodás mellett játszották meccseiket. A hétfővel kezdődött két hétben csökkenő terhelés mellett napi két - egyre intenzívebb - edzést tartanak. A válogatott a jövő héten Hévízen edzőtáborozik, végül zártkapus felkészülési mérkőzés játszik az osztrákok ellen.

A jelenlegi tizennyolcas keret
Kapusok: Pálinger Katalin, Sirina Irina, Sugár Tímea. Mezőnyjátékosok: Bohus Beáta, Farkas Ágnes, Ferling Bernadett, Görbicz Anita, Kindl Gabriella, Kirsner Erika, Kulcsár Anita, Lovász Zsuzsa, Mehlmann Ibolya, Pálffy Zsuzsa, Pigniczki Krisztina, Radulovics Bojana, Siti Eszter, Szrnka Hortenzia, Tóth Tímea
"A válogatottunk teljesen férfias, látványos, atlétikus és dinamikus kézilabdát játszik" - hangoztatta Mocsai, aki fontosnak tartja, hogy az olimpiai ezüstérmes keret ügy cserélődött ki, fiatalodott meg az elmúlt három évben, hogy egyetlen nagy tornát sem kellett ennek érdekében "beáldoznunk". A legnagyobb riválisoknál ugyanis az elmúlt évben becsúszott egy-egy rosszabb eredmény valamelyik világversenyen. "Ezek a lányok vékonyak, filigránok észtétikusak és csinosak" - nézett végig büszkén a tájékoztatón is helyet foglaló játékosokon a kapitány, hangoztatva, mekkora különbség a robosztus, szinte férfias felépítésű ellenfelekkel szemben.

Csak az athéni kvalifikáció elfogadható

A világbajnokságon Mocsai szerint egyetlen célja lehet a csapatnak, mégpedig az olimpiai kvalifikáció kivívása. Ehhez azonban túl kell lépni a csoportunkon, márpedig a D-jelzésű hatosban az olimpiai aranyérmes dán, a német, az athéni kvalifikációt a dél-koreaiak ellen megszerző kínaiak és a szlovénok is ott lesznek. "Ebből a csoportból nehezebb lesz továbblépni, mint aztán a későbbiekben az első ötbe való bekerülés" - jósolt Mocsai.

A torna résztvevőiről szólva a kapitány a spanyolokat emelte ki, akik szerinte rövid időn belül meglepetést is okozhatnak a női kézilabda világában. A franciák ellen pénteki lesz a negyedik összecsapás, Mocsai felszálló ágban lévő, kemény együttesnek mondta a gallokat. A cseheket jól ismerjük, a tavalyi Eb-nyolcadik ellen nem lehet gond a győzelem. A védekezés továbbjavítását, támadásban a felállt védelem elleni játékot és az akciók utáni visszarendeződést nevezte a szakvezető a hátralévő alig két hét legfontosabb teendőinek. A jelenleg 18-as keret 16 fősre szűkítését Mocsai csak az utolsó pillanatban tervezi csak, ami ugyan kényes feladat a kapitány szerint is, de ezt tartja a legcélravezetőbbnek.

A háromnapos tornán három magyar játékostól is elbúcsúznak: pályafutásának befejezése alkalmából Pádár Ildikót, Farkas Andreát és Kántor Anikót köszöntik. A viadal a modellezése lesz a jövő évi, hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, mondta Sinka László, a szervezőbizottság elnöke és egyben a szövetség főtitkára. Szerdán az MKSZ vezetői és a Nissant képviselő Summit Motors Hungary Kft. vezetői megállapodást írtak alá, aminek értelmében a kézislányok és a szervezőbizottság tagjai összesen harminc autót használhatnak majd a kontinenstornáig.