Balczó az abortuszpolitika miatt nem ment el a díjátadásra

2004.05.07. 12:44
Nem ért egyet a rendszerváltó kormányok abortusz-politikájával, ezért nem ment el a Nemzet Sportolója cím átadására Balczó András. A minden idők legeredményesebb, tizenkét gyermekes öttusázója örül a kitüntetésnek, valamint a havi járadéknak és elfogadja azt, mert nem a kormány, hanem az adófizetők elismerésének tartja.
"Az Antall-kormány minden addiginál liberálisabb abortusz-politikát fogadott el, a többi pedig lényegében meghagyta. Az egymást váltó kormányok között ebből a szempontból nem tudok különbséget tenni. Márpedig számomra az abortuszhoz való viszony a kormányok átvilágítása" - mondta az MTI-nek a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok Balczó András az MTI-nek. A tizenkét gyermeket felnevelő sportember a múlt héten megkapta a Nemzet Sportolója díjat, de a csütörtöki átadásra nem ment el. (A Parlamentben tartott ünnepségtől távolmaradt Puskás Ferenc is; az Aranycsapat kapitánya megromlott egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni.)

Talpon maradni a nagy lökdösődésben

"Az, hogy emberek milliói nem tartják fontosnak a törvény által támogatott magzatgyilkosságot, még nem jelenti azt, hogy nekem is szemet kellene hunynom felette" - fogalmazott az olimpiai bajnok.

Balczó - tizenként gyermek apjaként is - úgy véli, szimbolikus jelzés volt, hogy nem ment el a cím átadási ünnepségére az Országházba. "Nyilván sokan nem értik meg, hogy miért maradtam távol, viszont akadnak jó néhányan, akik örömmel nyugtázzák. Tudom, hogy nekem nem szabad mások tetszését vadásznom, de akkor is jó, ha látják, hogy a nagy lökdösődésben talpon maradtam" - tette hozzá.

A ritkán nyilatkozó egykori kiváló versenyző még elmondta, hogy egyáltalán nem tesz szemrehányást azoknak, akik elmentek és átvették a címet, egyúttal azonban egyezséget ajánl: azt kéri, hogy ők se tegyenek neki. "Amit más megtehet, azt én nem biztos" - mondta.

A médiában nem szerepel, de aktív

Arra a felvetésre, hogy ha kézfogásra nem volt hajlandó, miért fogadta el a címmel járó - bruttó 500 ezer forintos - havi járadékot, így reagált: "Amennyiben a kormány tagjai a saját zsebükből adták volna össze ezt a pénzt, természetesen nem fogadhattam volna el. Ez azonban tízmillió magyar ember adójából származik, s így elfogadhattam. Sőt lehet, hogy akkor bántottam volna meg valakit, ha nem így teszek."

Balczó azt is elmondta, hogy bár a médianyilvánosságtól tartózkodik, egyébként igen aktív: az emúlt években kétezer közösségi összejövetelen vett részt, ahol valódi problémákat vitathattak meg. által biztosított nyilvánosságtól az esetek döntő többségében ugyan valóban távol tartja magát, de az ő értelmezésében igenis aktív.