Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Lékó vereséggel kezdett a vb-döntőben

2004.09.25. 23:14
A Lago Maggiore partján lévő svájci városban, Brissagóban háromnegyed négykor kezdetét vette a 37. sakk-világbajnoki döntő. A világossal játszó Lékó az első partiban előnybe került, de a végjátékban nem tudta megtartani kedvező pozícióját és kikapott, vagyis már legalább kétszer kell legyőznie a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyikot.
A sakk-világranglista élmezőnyéből egyedül Lékó Péter büszkélkedhetett azzal a bravúrral, hogy pozitív a mérlege az orosz Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Kramnyik 2000-ben Garri Kaszparovtól hódította el a világbajnoki címet, és azóta először Lékó ellen tette kockára.

Kramnyik vezéráldozatot hozott

Az első partit a 25 éves Lékó nyitotta meg, és a király előtti gyaloggal kezdett. Erre Kramnyik az orosz huszárjátékot választotta. Kramnyik a 23. lépésben pozíciós vezáráldozatot hozott, vagyis tiszt- és gyalogelőnybe került, ugyanakkor a vezér nélkül maradt. Lékónak ekkor egy királynője, és egy bástyája volt öt gyalog mellett, míg riválisa két bástya mellett egy fekete futóval és hat gyaloggal rendelkezett.

A folytatásban Lékó nemcsak visszanyerte a gyalogot, de még előnybe is került, miután a c-vonalon megiramodó "parasztot" a 37. lépésben levette. Ekkor a táblán Kramnyiknak két bástyája valamint három gyalogja volt, ellenben Lékónak az épségben maradt vezérét négy gyalog is segítette.

A 65. lépésben adta meg magát Lékó

Lékó hamarosan átmeneti időzavarba került, a negyvenedik lépését a szabályok szerint kiszabott két óra előtt csak pár perccel tette meg. A folytatásban a 29 éves címvédő két bástyájával lenyerte Lékó vezérét, és két gyalogot is szerzett. Lékó a 65. lépésben, kevéssel fél tíz előtt vélte úgy, hogy nincs értelme a folytatásnak, vagyis: ezek után kétszer is le kell győznie az orosz klasszist, aki ebből adódóan komoly előnybe került.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.