Schumacher csak harmadik a Bajnokok Tornáján

2004.12.06. 11:25
Először rendezhette meg Párizs a nagy múltú Bajnokok Tornája elnevezésű autóversenyt, amelyiken a meghívott klasszisok - a sportág különböző sorozatainak legjobbjai - azonos autókkal és ugyanazon a pályán viaskodtak egymással. A Forma-1 hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher el sem jutott a döntőig, mert a későbbi győztes Heikki Kovalainen az elődöntőben legyőzte. A német versenyző a csapatversenyben még kínosabb vereséget szenvedett.
Hatvanezer néző volt kíváncsi az első ízben a párizsi Stade de France-ban megrendezett Bajnokok Tornája elnevezésű autóversenyre. Ezt a viadalt korábban a Kanári-szigeteken rendezték, ahol nyilván sokkal jobb idő lett volna, ugyanakkor ennyi néző nem láthatta volna a legjobbak csatáját.

Tizenhat klasszis vetélkedett

Külön érdekessége volt a versenynek, hogy a Forma-1 hétszeres világbajnoka Michel Schumacher idén először rábólintott a meghívásra, így sor kerülhetett a nagy ütközetre, és kiderülhetett, hogy az aktuális rali-világbajnok vagy a Forma-1 klasszisa a gyorsabb és a rátermettebb.

A szervezők tizenhat elismert pilótát - különböző nagy tekintélyű sorozatok: Cart, IRL, Nissan sorozat, német túraautó bajnokság legjobbjait - hívtak meg, hogy ugyanolyan autóval(egy Ferrari sportautó, egy Citroen és egy Peuget raliautó) ezer méteres párhuzamos pályán összemérjék reflexeiket, gyorsaságukat.

Kovalainen, a finn meglepetésember

Az elődöntő mezőnyének kialakulásáig érvényesült a papírforma, két ralis, az idei és a tavalyelőtti világbajnok, a francia Sebastian Loeb valamint a finn Marcus Grönholm jutott el a négy közé, Schumacher és a szintén finn Heikki Kovalainen mellett.

Az álomdöntő azonban nem jöhetett létre, mert Schumacher meglepő vereséget szenvedett a Nissan világsorozat 23 éves kiválóságától, Kovalainentől, ráadásul épp egy Ferrari sportautóval kapott ki. A másik ágon a citroenes Loeb bekerült a fináléba, ám a döntőben neki is szomorúan kellett konstatálnia, nem ő a leggyorsabb, hanem a verseny meglepetésembere. Pontosabban túl gyors volt: a rajtnál kiugrott, és tíz másodperces büntetést kapott, így hiába nyerte meg a második párharcot - az elsőt tisztán elvesztette -, az egyenlítés elmaradt, a finn nyert. Kovalainennek ez a siker jó ajánlólevél lehet a Forma-1 felé, annál is inkább, mert Kovalainen a Renault neveldéjének illusztris tagja, Alonsóhoz hasonlóan. (Räikkönenhez hasonló tehetségnek tartják hazájában Heikkit.)

Schumacher legyőzi Loeb-öt, majd hatalmasat hibázik

A szervezők ettől függetlenül gondoskodtak arról, hogy a nagy érdeklődéssel várt Loeb-Schumacher ütközetre sor kerülhessen, és gyorsan megszervezték a világbajnokok versenyét, amelyiken Schumacher 2-1 arányban jobbnak bizonyult. A német versenyző elmondása szerint komolyan vette a viadalt, hiszen egy autóversenyző, amennyiben volán mögé ül, nem is tehet másként.

Schumacher a csapatversenyben sem vigasztalódhatott, mert rögtön az első körben kiestek a brazilokkal szemben, igaz Schumacher hatalmas hibát vétett - a volt Ferrari tesztpilóta, Massa volt a riválisa -, a kelleténél korábban kezdett el lassítani. A csapatversenyt végül a hazaiak nyerték - Loeb csapattársa Jean Alesi volt -, bár ebben a technikának jelentős szerepe volt, hiszen a finnek elleni fináléban Kovalainen váltóproblémákkal küszködött, így duplázása nem sikerülhetett.

Jegyzőkönyv:
Bajnokok Bajnoka: 1. Heikki Kovalainen (finn), 2. Loeb (francia), 3. Grönholm (finn) és M. Schumacher (német)
Nemzetek versenye: 1. Franciaország (Sebastien Loeb, Jean Alesi), 2. Finnország (Marcus Grönholm, Heikki Kovalainen), 3. Brazília (Felipe Massa, Tony Kanaan) és Nagy-Britannia (David Coulthard, Colin McRae)