Nem minden arany, ami fénylik

2005.01.17. 09:58
A Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett adakozás után az olimpiai elsőségtől megfosztott Fazekas Róbert diszkoszvető és Annus Adrián kalapácsvető a szombathelyi megyei művelődési központ színpadán aranyérmet vehetett át. A díjkiosztóról távolmaradt az érmet készítő művész, mert állítólag nem ért egyet Annus MSZP-tagságával. Az érmeket Sulykos István adta át, aki a NOB döntése után egy hónapig éhségsztrájkolt, mert jobb nem jutott az eszébe.
Annus Adrián kalapácsvetésben, Fazekas Róbert diszkoszvetésben aranyérmet nyert az athéni olimpián, majd doppingvétség miatt mindkettőjük elvesztette címét. Ügyüket a svájci sportbíróság elé vitték, jogerős ítélet február közepén várható. Fazekas Róbert arra készül, hogy 2008-ban megnyerje a pekingi olimpiát, Annus Adrián belépett az MSZP-be. Vasárnap átvehették aranyérmüket. Valódit, de nem az igazit.

"Ha eszembe jutott volna, hogy mennyire megosztott ez az ország, akkor biztos várok még két hónapot a párttagsággal" - mondta Annus Adrián a szombathelyi megyei művelődési központ folyosóján. Ki tudja, hogy mennyien jöttek volna el az aranyérem átadására, ha nem derült volna ki, hogy a szocialisták jáki alapszervezetének tagja lett. Eggyel biztosan többen, mert az aranyérem készítője is inkább a távolmaradás mellett döntött, mondta el az atléták szóvivője. Az adakozást egyébként a Magyarok Világszövetsége kezdeményezte.

A szóvivő szavait Krisztiáni Sándor szobrászművész, az érmek készítője nem kommentálta. Telefonon az Indexnek elmondta: az érmek mérete, szövege és ábrája nem egyezik meg az athénival, amit egyébként volt ideje tanulmányozni, amíg Annus Adrián vissza nem adta Schmitt Pálnak. Az érmen látható figurát a párizsi Louvre-ban őrzött samothrakei Nikéről mintázta, mert "a sportolók pályafutása is torzó maradt". Az ezüstből készült aranyozott érem eszmei értéke hatszázezer forint.

Nem sok kavargott

#alt#
Foghíjas nézőtér, szomorú hallgatóság
A Haladás elnökének visszafogott köszöntője után Botos Tamás zongorakísérettel adja elő az Angel című számot. A nagyterem nem telt meg dugig, mondjuk, úgy háromnegyedház lehet. A dal után a zsűri értékelését várjuk, a helyzet egy Megasztár haknira emlékeztet (Presser: Jobban örültem volna egy magyar számnak. Soma: A hangképzésed nem tökéletes, satöbbi.), de a műsorvezető még időben megfelelő mederbe tereli a gálát, és felkéri Vida Józsefet, hogy "ossza meg a benne kavargó gondolatokat". "Ilyen sokan, mint most, nem voltunk a szeptemberi kalapácsvető gálán (voltunk - a szerk.), de várjuk meg a tárgyalás végét, hogy higgadtan tudjak beszélni." Momentán ennyi kavargott az edzőben.

Fazekas "a két gyönyörű aranyéremért" mond köszönetet "az aranyérem készítő úrnak", a szurkolóknak meg azért, hogy eljöttek. Annusból már a későbbi politikus beszél és a csőd szélére került szombathelyi Haladás megmentésére szólít.

Tiéd a nagy végtelen

Pörgős a program, nincs visszaélés az idővel, Botos újra a mikrofonhoz áll és elénekli az erre az alkalomra írt szomorú aranydalt: "Nem vagy még annyira fáradt / Nyisd fel a zongorát / Minden hangtól szebb lesz a világ." És még: "Nem minden arany, ami fénylik /Csakis játék a győzelem / Szabadon szállj fel az égig / És tied a nagy végtelen."

#alt#
Pótaranyérmes vesztesek: Fazekas, Vida, Annus
Az aranyérem átadására keresve sem találtak volna alkalmasabb személyt Sulykos Istvánnál, aki az olimpia alatt azzal vétette észre magát, hogy egyhónapos éhségsztrájkba kezdett a doppingvádak elleni tiltakozásul. - Miért választotta a tiltakozásnak ezt a formáját? - kérdeztük tőle. - Mert jobb ne jutott eszembe - vallotta be őszintén. Sulykos úr a harminc nap alatt öt-hat kilót fogyott, komolyabb betegsége nem lett, de a koleszterinszintje "kicsit megborult".

Az aranyéremmel a nyakában Annus pont úgy pózol a szombathelyi kultúr színpadán, mint Athénban a valódival, amit hónapokkal később adott csak vissza Schmitt Pálnak. Fazekas olimpiai aranyérmet soha nem kapott, most úgy tesz, mintha örülne.

Ügyvéddel a mintavételre

"Jó érzés, de nem elégtétel - mondja Fazekas az Indexnek a díjkiosztó után. - Elégtétel az lesz, ha februárban megkapjuk a valódi aranyérmet". A diszkoszvetőt a magyar szövetség egy évre tiltotta el, és már készül a visszatérésre, kondicionáló edzéseket végez. "Jó fél év alatt el lehet érni a hetven métert" - véli és úgy gondolja, hogy talán felkeres majd egy pszichiátert, hogy az Athénban történtek után ne blokkoljon le egy vizeletvizsgálaton. De mást is tervez: a mintavételre ügyvéddel megy.

Annus a politikai szerepvállalását azzal magyarázza, hogy segíteni szeretne a "kisebb közösségen", vagyis a jákiakon. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? "Megvan az ismeretségem, politikusokat, sportolókat, művészeket hívok vendégszerepelni a falumba." A visszatérésen nem gondolkodik, a jövőjéről a per után dönt, addig is a Haladástól kapott fizetéséből él. Politikusi pályafutást nem tervez, ennek érzékeltetésére elmondja, hogy még jáki polgármester sem szeretne lenni.

Azért szép volt

#alt#
Az edző aranyserlege
Az ünnepség utáni hidegtálas fogadás előbb egy halotti torra hasonlít. Az asztalt elszontyolodott családtagok és barátok veszik körül, sokáig senki sem nyúl az ételhez. Az első pohár sörök után az egyik szurkoló félhangosan mondja társának: "Azért szép volt".

Ők azok, akik saját pénzükből utaztak a két atléta versenyeire, akik nem hitték el a doppingvádakat sem a két sportoló athéni menekülése után, akik vállukon vitték a több napos autózás után Szombathelyre visszatért sportolókat.

És akik szerint tíz aranyérmet nyertünk Athénban.