Irén, Írisz
6 °C
16 °C

A periratban nem vádolják csalással Annust és Fazekast

2005.01.25. 17:33
Február nyolcadikán és kilencedikén egy lausanne-i szállodában tárgyalja az aranyérmétől megfosztott kalapácsvető, Annus Adrián ügyét a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Az elsőségétől szintén megfosztott Fazekas Róbert perére közvetlenül ezután, ugyanott kerül sor. A két versenyzőnek fejenként hétmillió forintba került eddig a per, és mindketten bizakodnak, hogy eredményes és számukra sikeres lesz a tárgyalás.
Az athéni olimpián a diszkoszvető Fazekas Róberttől elégtelen mennyiségű minta, a kalapácsvető Annus Adriántól az utólagos ellenőrzés megtagadása miatt vették el aranyérmét. Annus esetében a hivatalos jegyzőkönyvben rögzítették, a két vizeletminta, nem egy embertől származik. Fazekast a WADA-elnöke, a kanadai Dick Pound vádolta meg, miszerint tiszta vizeletet próbált becsempészni a testében elhelyezett zacskóban a vizsgálatra.

Nincs szó csalásról

A két sportoló már a görög fővárosban jelezte: a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, és a szervezet tavalyi beadványuk után a napokban el is küldte a periratot az érintetteknek. "Egyiküknél sem szerepel, hogy csalást követtek volna el, szigorúan a tényekhez ragaszkodik az alperesi válaszirat. Vagyis: miért nem adott megfelelő mennyiségű mintát Fazekas, illetve miért jött el a vizsgálatról, Annus esetében pedig miért hiúsult meg az újabb ellenőrzés" - mondta el az Indexnek Pál T. Gábor, a két atléta szóvivője.

A szóvivő azt is közölte, hogy egy lausanne-i szállodában lesz a tárgyalás, előbb Annuséra kerítenek sort február nyolcadikán és kilencedikén, majd tizedikén következik Fazekasé, és az övé is két napon át tart majd. Pál nem titkolta, előkészítettek a tárgyalásra eddig Magyarországon még nem ismertetett bizonyítékokat - de ezekről egyelőre többet mondhatott.

Aláírásgyűjtés a klubjukért

Pál kifejtette, eddig fejenként hét-nyolc millió forintra rúg a perköltségük, amit saját zsebből fizettek, és amelyikben nincs benne a magyar származású osztrák ügyvédnő, dr. Eva Maria Barki honoráriuma, mert ő térítésmentesen vállalta a védelmüket. "Ez az összeg a beszerzett orvos-szakértői véleményekből, az utazási és egyéb időközben felmerülő költségekből tevődik össze" - jelentette ki.

Hozzátette, mindketten maximálisan bíznak ártatlanságukban, ezért áldoznak ilyen komoly összeget a perre. A végső döntést egyébként egy háromfős választott bírói testület hozza meg, amelyikbe Annus és Fazekas is egy osztrák bírót delegált. (A súlyemelők az egyetlen magyart, dr. Dávid Gyulát választották.) A másik két tagból egyet a NOB, mint alperes jelöl ki, a harmadikat pedig a bíróság szakkollégiumának elnöke.

Az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes sportolók egyébként nehéz anyagi helyzetbe sodródott klubjuk, a Haladás VSE megsegítése érdekében aláírásgyűjtésbe fogtak.

Külföldi tévéstábok Szombathelyen

A Sport1-nek adott nyilatkozatában Annus megerősítette visszavonulási szándékát, Fazekas viszont elárulta, hogy folytatja, és ennek érdekében már végzett néhány erősítő gyakorlatot, a dobókörben viszont még nem volt Athén óta. Megállapításuk szerint érdemtelenül kaptak itthon nagy figyelmet, és egyetértenek azokkal, akik úgy vélekedtek, hogy a sikerekről kevés szó esett a médiában. Azt sem rejtették ugyanakkor véka alá, hogy külföldi tévéstábok gyakorta tesznek látogatást Szombathelyen még most is, és pénzt kínálnak járókelőknek információkért cserébe.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!