Olimpia 2004

Fazekas idegen vizeletet tartalmazó zacskóval bukott le?

2004. 08. 28., 20:01 | Frissítve: 2004. augusztus 28., szombat 21:27

Újabb fordulat állt be a doppingügyben. A WADA elnöke azt állítja, hogy Fazekas Róbert diszkoszvető egy idegen vizeletet tartalmazó zacskóval a testében bukott le. Dick Pound azt nyilatkozta pénteken, hogy Annus Adrián átment a teszten, de a következő napon Fazekas, aki Annussal együtt edz, megbukott.

Fazekas Róbert diszkoszvető egy tiszta vizeletet tartalmazó zacskóval a testében bukott le a doppingvizsgálaton - írja az International Herald Tribune a Doppingellenes Világszövetség (WADA) elnökére hivatkozva. Dick Pound azt nyilatkozta pénteken, hogy Annus Adrián átment a teszten, de a következő napon Fazekas, aki Annussal együtt edz, megbukott.

A magyar diszkoszvető doppingvétsége körül már az első napokban hallani lehetett a "mechanikus" vizeletmanipulálásról, de erről idáig nem érkezett hivatalos megerősítés. Ha megfelelnek a valóságnak a Dick Pound által elmondottak, akkor Fazekas Róbert a testében elhelyezett tasakból akart idegen vizeletmintát "produkálni" a hétfő éjszakai doppingvizsgálaton.

A MOB elutasítja a WADA vádjait

A MOB állásfoglalása szerint a nyilatkozat egyszerű rágalom, minden tárgyi alapot nélkülöz, hiszen Fazekas be nem fejezett doppingvizsgálata során semmiféle erre utaló jelet nem lehetett tapasztalni. A szűrés hivatalos jegyzőkönyve csak azt állapítja meg, hogy vannak olyan feltételezések, melyek szerint egyes atléták manipulálni próbálják az ellenőrző teszteket.

"Felháborító Dick Pound nyilatkozata. A WADA elnökéhez méltatlan, hogy alaptalanul vádoljon sportolókat. Személyesen tiltakozom a rágalmazás ellen" - jelentette ki Schmitt Pál, a MOB elnöke, az athéni magyar delegáció vezetője, majd hozzátette: "Megfontolás tárgyává tesszük, hogy az ügyet ne tereljük-e jogi útra, s akkor nemcsak helyreigazítást, hanem Fazekas becsületének megsértéséért magas anyagi kártérítést is követeljünk."

Gyanús

Dick Pound szerint Fazekas ügye keltette fel a gyanút, és a WADA újra megvizsgálná Annus Adrián kalapácsvetőt. A sportoló azonban elhagyta Athént, és barátai társaságában hazaautózott. Az ellenőrök azonban nem adták fel, és a sportoló jaki házánál keresték Annust - sikertelenül. Miután az összeverődött tömegtől tartva sietősen elhagyták Magyarországot, péntek délután négyig hagytak határidőt Annusnak, hogy találkozzon velük, és tisztázhassa magát azzal, hogy újabb mintát ad.

Annus Adrián nem élt a lehetőséggel, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnap dönt arról, megtarthatja-e aranyát a kalapácsvető.

Gyanússá vált Annus

A Magyar Televíziónak nyilatkozó Arne Ljunquist, a NOB orvosi bizottságának elnöke is megerősítette, hogy a Fazekassal történtek után fordult érdeklődésük Annus esetére. A szombathelyi diszkoszvetőre - a többször említett, névtelen feljelentőlevél kapcsán - kifejezetten figyeltek és amikor "hirtelen történt vele valami", akkor kezdtek figyelni környezetére is, edzőjére, barátaira, köztük a kalapácsvetőre is. Ekkor vált az is gyanússá számukra, hogy Annus a győzelmét véglegesítő ötödik sorozat után eltűnt. Ljunquist nem fogalmazott egyértelműen annak kapcsán, hogy az ellenőrök hozzáérek-e Fazekashoz - amihez nincs joguk - de azt hangsúlyozta, külön kérésre kifejezetten tüzetesen figyelték a sportolót, azt, hogy anatómiailag a megfelelő helyről érkezik-e vizelet. Leszögezte, ha Annus nem jelenik meg vasárnap a NOB illetékes testülete előtt, az annak beismerése, hogy rejtegetnivalója van.

Vita a történtekről

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy Fazekas Róbert és Annus Adrián is tagadja, hogy doppingolt volna. Szerintük valaki, vagy valakik vadásznak rájuk, és mindenképpen el akarják venni tőlük az aranyérmet. Fazekas sajtótájékoztatón, Annus szóvivője útján, közleményben bizonygatta ártatlanságát.

A közvélemény és a sportvezetők megosztottak a kérdésben. Schmitt Pál jövő szombatra hívta össze a Magyar Olimpiai Bizottság ülését, hogy tárgyaljanak az ügyről, Gyurcsány Ferenc pedig személyesen utazott Athénba, hogy tájékozódjon.

Természetesen a politika is közbeszólt: Schmitt és Gyurcsány egymás felelősségét firtatják. Abban is különbözik álláspontjuk, hogy míg Schmitt egyéni akcióként értékeli az esetet, addig Gyurcsány szerint a doppingolásban nem létezik a magányos elkövető elmélete.

N;
hirdetés