Kostelic és Miller uralkodik az alpesisí-vb-n

2005.02.07. 15:35
A férfiaknál az amerikai Bode Miller, a nőknél a horvát Janica Kostelic nyert két aranyat az olaszországi Bormióban rendezett alpesisí-világbajnokságon, és ezen a héten még újabbat is begyűjthetnek. Miller akrobatikus képességeit is bemutatta, amikor egy lécen tette meg a kombinációban a féltávot, de így is százzal haladt. Az első hét után hat ország nyert érmet, a németek és a franciák még nem.
Az olaszországi Bormióban rendezett alpesi sí világbajnokságon eddig a férfiaknál és a nőknél is egyaránt három aranyat osztottak ki. A technikai számok előtt a férfiaknál az amerikai Bode Miller kétszer bizonyult a legjobbnak, a nőknél a horvátok háromszoros olimpiai bajnoka, Janica Kostelic szintén duplázott.

Érmek a vécédeszkán

 Janica Kostelic
Janica Kostelic
Mivel mindketten a hátralévő technikai számokban - műlesiklás, óriás-műlesiklás - sem mozognak idegenül a kapuk között, egyáltalán nem lehet kizárni, hogy újabb arany vagy aranyak kerülnek a nyakukba. Miller óriás-műlesiklásban vezeti a szakági Világkupát, de műlesikló futamot is nyert már a francia Sestriere-ben.

Miller nevéhez sikerein kívül még egy nagy bravúr fűződik, amikor is a kombinációban rögtön a pálya elején leesett a baloldali léc a lábáról, ám ő a helyett, hogy kiállt volna, jobb lábon állva megkísérelte a lehetetlent, és végig akart menni. Terve kis híján sikerült is, de az egyik balkanyar kifogott rajta, és elcsúszott. Edzője felháborodott attrakcióján, a közönség ugyanakkor lelkesen tapsolt. Miller egy lécen is száz feletti sebességet ért el, a mért pontnál nyolcvanhárommal száguldott.

Az öntörvényűségéről is ismert amerikai klasszis arról nem nyilatkozott, hogy érmeit hová helyezi, de korábban utalt rá, hogy az egyik világbajnoki címéért járó medáljával támasztotta ki vécéjének deszkáját. (Olaszországban már négyszeres világbajnokká avanzsált.)

Kostelic újjászületett

Kostelic óriási formajavuláson ment keresztül, hiszen két hete épp Zágrábban, hazai pályáján szlalomban esett ki meglepően gyorsan, és az azt követő maribori versenyen is csak árnyéka volt önmagának. Akkor úgy tűnt, hogy térdműtéte után még nem regenerálódott teljesen, most viszont a fogadóirodák irányítói már azon tanakodhatnak, mekkora összeget adjanak azoknak a fogadóknak, akik meg merik kockáztatni, hogy négy aranyat nyer.