Tévéssztrájk miatt szakadt félbe a sí-vb

2005.02.09. 14:29
Szerdán nem tartották meg a bormiói alpesisí-világbajnokság férfi óriás-mûlesikló számát, mert a RAI olasz állami televízió képtelen lett volna közvetíteni az eseményt: a társaság néhány operatõre sztrájkba lépett. A tévéadás elmaradásával huszonnyolc ország több millió nézõje helyett csak a helyszíni közönség láthatta volna a futamot, ezért azt csütörtökre halasztották. Éppen egy év múlva itt tartják a torinói téli olimpia síversenyeit is.
A szervezõk kényszerû döntése alapján szerda helyett csütörtökön rendezik meg az észak-olaszországi Bormióban zajló alpesi sí-világbajnokság férfi óriás-mûlesikló számát.

Hetvenhét millió euróért adták el a tévés jogokat

A halasztásra a közvetítésért felelõs olasz állami televízió dolgozóinak sztrájkja miatt volt szükség. A RAI illetékesei közölték, hogy a tiltakozó akció ideje alatt nem tudják biztosítani az adást. A RAI nem hozta nyilvánosságra, hogy mely dolgozói tagadták meg a munkát, de annyi kiszivárgott, hogy a huszonegy szükséges kamera helyett szerda reggel csak tizenhat állt rendelkezésre és a hiányzók nélkül nem lehetett volna pontosan közvetíteni a versenyt.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) korábban hetvenhétmillió euróért (körülbelül tizenkilencmilliárd forint) értékesítette a vb közvetítési jogait, a szerdai futamot huszonnyolc országban adták volna élõben, így szóba sem került, hogy esetleg tévéközvetítés nélkül tartsák meg a versenyt.

Egy év múlva kezdõdik Torinóban a téli olimpia

"Nagyon mérgesek és csalódottak vagyunk" - jelentette ki a nemzetközi szövetség (FIS) fõtitkára, Sarah Lewis. - "Százötvenhat versenyzõ állt készen és várta a rajt pillanatát. Ezen kívül sok szurkoló is külön erre a számra utazott ide, hiszen ez a világbajnokság egyik leglátványosabb eseménye."

Az olasz szervezõknek óriási blama a halasztás, hiszen szinte napra pontosan egy év múlva - február 10-én - kezdõdik a torinói téli olimpia, amelyet szintén a RAI közvetíthet és a síversenyeket ugyancsak Bormióban tartják.

Az idõjárás tökéletes volt, mégis halasztani kellett

A sztrájkolók valószínûleg jó elõre eltervezték már a munkabeszüntetést, hiszen csütörtök az eredeti program szerint szünnap lett volna, így semmi akadálya a futam huszonnégy órás halasztásának. Tehát a kínos helyzeten kívül semmi probléma nem származik a sztrájkból.

A sporttörténetben viszont precedenst jelent az eset, ugyanis még soha nem történt olyan, hogy a televízió érdeke miatt halasszanak el egy eseményt. Szerdán a körülmények tökéletesek voltak, nem volt túl hideg, a szél egyáltalán nem fújt, csodás napsütésben rajtolhattak volna a versenyzõk, de a helyszínen lévõ nézõkök kívül senki nem láthatta volna õket.