Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Annusék a Sportdöntőbíróságot is perbe fogják

2005.04.06. 17:15
Az athéni olimpiai aranyérmétől megfosztott kalapácsvető, Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert nem fogadja el a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteki, jogerős határozatát, és a svájci legfelső bírósághoz fordul. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára, Gyulai István szerint nincs értelme a lépésnek, örömmel fogadta ugyanakkor, hogy a hazai szövetség korábbi döntését megváltoztatva két évre tiltotta el a két versenyzőt.
A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége - mint fellebbviteli bizottság - szerdán hatályon kívül helyezte az athéni olimpián doppingvétség miatt aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbert és kalapácsvető Annus Adrián ügyében tavaly november huszonnegyedikén hozott döntését és a két versenyzőt két évre eltiltotta. Annust másodfokon felmentették, Fazekast egy évre tiltották el. (Első fokon két évre tiltották el mindkettőjüket.)

Az újabb per elkerülése miatt változtattak a döntésen

Rábold Gusztáv MASZ-elnök elmondta, a két atléta büntetése 2004. szeptember hetedikétől számít, amikor felfüggesztették versenyzési engedélyüket.

A sportvezető szerint három szempontot vettek figyelembe a mostani határozatnál: a CAS döntését, amely elutasította a két versenyzőnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése elleni fellebbezését, az IAAF-nek a MASZ novemberi döntésével szemben a CAS-hoz benyújtott keresetét, valamint az IAAF április ötödiki levelét. Utóbbiban a nemzetközi szövetség kéri, hogy a MASZ az IAAF doppingszabályzatának megfelelően járjon el és a két atlétát két évre tiltsa el.

A két atléta számított a határozatra

A két versenyző sajtótitkára, Pál T. Gábor - a távirati irodától értesülve a hírről - azt mondta, számítottak a kétéves eltiltásra, és megértik, hogy a MASZ kényszerhelyzetben volt az IAAF keresete miatt. Ugyanakkor jelezte, a CAS lausanne-i elutasítása miatt a svájci legfelső bírósághoz fordulnak.

"Tiszteletben tartjuk a MASZ döntését, nem kívánunk a szövetséggel harcolni. De Annus és Fazekas Eva Maria Barki ügyvédnő segítségével továbbra is keresi az igazát, hogy visszakapja érmét, ezért tovább folytatja az ügyet, és a svájci legfelső bírósághoz fordul" - nyilatkozott Pál T. Gábor.

Gyulai szerint értelmetlen a harc folytatása

Az IAAF főtitkára, Gyulai István úgy vélekedett, a MASZ azt tette, amit tennie kellett. "A mostani döntés a CAS határozatának logikus következménye - mondta Gyulai, aki szintén az MTI-től értesült a döntésről. - Örülük, hogy a MASZ ilyen rövid idő alatt meghozta ezt a pozitív határozatot, amely persze fájdalmas a két versenyzőnek. Az IAAF ezek után természetesen visszavonja a CAS-hoz benyújtott keresetét."

Gyulai hozzátette, nem látja értelmét, hogy a két atléta a svájci legfelső bírósághoz fordul. "A svájci bíróság azt fogja mondani, hogy nem illetékes az ügyben. Belátom, hogy nagyon nehéz az eltiltást tudomásul vennie a két versenyzőnek, különösen Annusnak, de el kell felejteni, ami volt, és a folytatásra koncentrálni. Ők úgy bizonyíthatnak a legjobban, ha az eltiltás lejárta után visszatérnek és nagyokat dobnak."

A NOB Fazekast elégtelen mintaadás, Annust az utólagos ellenőrzés megtagadása miatt zárta ki az olimpiáról és fosztotta meg aranyérmétől.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!