Új sztár 'születésében' bíznak

2005.04.22. 10:53
Rátgéber László, a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjébe jutott MiZo-Pécs edzője szerint csak úgy lehet esélye csapatának a világválogatottal felérő, és a hazai pálya előnyét élvező Szamarával szemben, ha valaki a legnagyobbak közé emelkedik.
A MiZo-Pécsi VSK-nak nincsenek akkora klasszisai, mint ellenfeleinek, ezért a végső siker érdekében Rátgéber László vezetőedző szerint csapatában sztároknak kell születniük a női kosárlabda Euroliga péntektől vasárnapig tartó, szamarai négyes döntőjében.

Itt az idő, hogy valaki a legnagyobbak közé emelkedjen

Az Euroliga négyes döntőjének menetrendje magyar idő szerint
Péntek, elődöntő: MiZo-Pécsi VSK - Brno (cseh) 14 ó (Sport1) Szamara (orosz)-Vilnius (litván) 17
Vasárnap, helyosztók: bronzmérkőzés 14 ó, döntő 16:45
"Első ellenfelünk, a cseh Brno főként az amerikai McWilliams lepattanóira és az ausztrál Poto tripláira épít, utóbbi még a francia Bourges színeiben négy hármast szórt nekünk a 2001-es elődöntőben. A Vilniusban az amerikai Douglas és a veterán Streimikyte a vezér, míg a világválogatottal egyenértékű Szamarából nem is érdemes kiemelni senkit. Mivel ponterős támadójáték nélkül semmire sem megyünk Oroszországban, nálunk most jött el az ideje, hogy valaki a legnagyobbak közé emelkedjen" - fejtegette az MTI-nek a sikertréner, aki tavaly fejezte be ténykedését a női válogatott élén.

Csak Szakács sérülése komoly

A baranyaiak szerdán délben keltek útra, és Budapest, illetve Prága érintésével ottani idő szerint csütörtök hajnali fél ötkor érkeztek meg a Volga-parti - másfélmillió lakosával az ország hatodik legnagyobb településeként számon tartott - városba.

"A szervezők reggel kilencre biztosítottak nekünk edzéslehetőséget, de miután csak hat körül kerülünk ágyba, ezzel nyilván nem élünk, így csütörtökön csak délután tudunk gyakorolni. A két meccsen kívül még háromszor lesz lehetőségem megmozgatni a lányokat. Közülük a korábbi balszerencsés Final Fourjainkhoz képest meglepő módon csak Vilipic sérült, remélhetőleg azonban az ő bokája is rendbe jön az első mérkőzésre. A régóta harcképtelen Szakács biztosan nem játszik, ezzel együtt ő is velünk tart a csapategység jegyében" - tette hozzá a harmincnyolc éves szakember.

Hiányozni fognak a szurkolók

Ami a Brno elleni találkozót illeti, a korábban (2001-ben és 2003-ban) két négyes döntő bronzmérkőzésén is legyőzött csehek Rátgéber szerint ezúttal más felfogásban fognak pályára lépni, hiszen akkor két csalódott csapat csapott össze. Most azonban két, történetének első Euroliga-fináléjára kiéhezett alakulat kerül szembe.

"A legjobban azt sajnálom, hogy hűséges szurkolóink, akik a kontinensen bárhova velünk tartanak, otthon pedig rendre megtöltik a csarnokot, a nagy távolság és az ismeretes vízumproblémák miatt nem tudnak elkísérni bennünket Oroszországba. A néhány hozzátartozó jelenléte, illetve a pécsi kivetítők előtt izguló ezrek azonban remélhetőleg így is minden nehézségen átsegítik majd a lányokat" - jelentette ki a baranyaiak mestere.