Felújított doppinglaborral feledtetnék az athéni botrányokat

2005.05.04. 14:03
Négy hónap munka és százötvenmillió forint ráfordítás után átadták a Sportkórház felújított doppingellenőrző laboratóriumát. A válaszadási idő egy, legfeljebb két napra mérséklődött és a tiltott szereket három-hat hónappal a fogyasztás után is ki tudják mutatni. Nagy lépés ez a WADA-akkreditáció felé.
Az Athénban kirobbant doppingbotrányok szimbolikus lezárása is lehetne az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) felújított doppingellenőrző laboratóriumának keddi átadása. A létesítmény négyhónapos munka és egy százötvenmillió forintos beruházás után áll a sportolók rendelkezésére.


Nézegessen huszonegyedik századi doppinglabort
Korszerűbb, gyorsabb, hatékonyabb

Dr. Berkes István, az OSEI igazgatója is azt szeretné, ha Athénról már kevesebbet szó esne, legalábbis doppingvonatkozásban, és nem fordulna elő többé, hogy egy játékon öt magyar sportoló bukjon meg tiltott szerekkel. A Sportkórház első embere kiemelte: "Jelentős mérföldkő ez a beruházás, régóta vártunk erre. A legfontosabb, hogy a magyar sportolókat semmiben se érje hátrány, minőségi ellátásban legyen részük. Ez a laboratórium a doppingellenes küzdelemben hatékonyabb munkát tud végezni."

A megújult labor célja, hogy nemzetközileg elismertté váljon. A most beszerzett gépekkel - főleg a nyolcvanmillió forintos, legpontosabb mérésekre alkalmas tandem készülékkel - a beérkező mintákat korrekt, fizikai-kémiai vizsgálat alá tudják vonni, az eredmények 24-48 órán belül elkészülnek, a különböző szerek használata pedig három-hat hónap után is kimutatható.

Kőbán Rita elégedett
A rendezvényre meghívott kétszeres olimpiai bajnok Kőbán Rita aktív éveiben sűrűn járt doppingvizsgálatra. Elmondta, hogy csak pozitív emlékei vannak, méltatta az ott dolgozókat. "Barcelona előtt tizenegyszer, Atlanta előtt nyolcszor, Sydney előtt pedig négyszer adtam mintát. Sosem távoztam rossz élményekkel a kórházból. Bármennyire fontosak a berendezések, én a gépek mögött is az embert keresem" - vallja a MOB elnökségi tagja.
Az áhított WADA-akkreditáció

A doppinglabor vezetője, Dr. Hollósi Miklósné szerint az érzékenyebb módszerek, az adatrögzítés, -feldolgozás, -tárolás javulása és a három új berendezés használata jelentős lépés afelé, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkreditált intézménye lehessenek. Az Index kérdésére a doktornő elmondta: "A doppingszerek listája folyamatosan bővül, ezért különösen fontos, hogy korszerű információbázist tudtunk létrehozni, így könnyebb a változásokat nyomon követni."

Az 1973 óta működő doppingellenőrző laboratórium éves költségvetése húszmillió forint, és körülbelül évente ezer minta kielemzésére alkalmas. A megszépült részleg ünnepélyes átadásán részt vett több orvos, sportvezető, köztük Pucsok József, a Sportkórház tudományos igazgatója, Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Molnár Zoltán, MOB igazgató.