'Szörnyű nyomás alatt fogunk játszani'

2005.08.10. 17:53
A sakk-világbajnoki cím mellett egymillió dollár a tétje a szeptember huszonhetedikén Argentínában kezdődő világbajnoki döntőnek. A nyolc meghívott között két magyar, Lékó Péter és Polgár Judit kapott helyet. Lékó szerint nem ő a favorit, de mindvégig harcolni fog.
A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) döntése értelmében szeptember huszonhatodikán a világ nyolc legjobbjának tartott sakkozó egymás között döntheti el, hogy az orosz Garri Kaszparov visszavonulása után melyikük a legfelkészültebb. Az orosz Vlagyimir Kramnyik, aki Lékó Péter ellenében október közepén egy 7-7-es döntetlennel megvédte világbajnoki címét, ugyancsak nem ül asztalhoz, és ez a tény mindenképpen csökkenti a torna értékét.

Anand és Topalov számít esélyesnek

Két magyar sakkozó, Lékó Péter és Polgár Judit viszont meghívást kapott az eseményre. Előbbi interjút adott a verseny szervezőinek, amelyikben kiemelte, hogy a világranglistán elfoglalt helyezések alapján az indiai Anand és a bolgár Veszelin Topalov számít esélyesnek, de ő mindvégig harcolni fog, és mindenkinek egyaránt nagy esélye van a végső sikerre.

A fizikai állapot is fontos

"Mindannyian szörnyű nyomás alatt fogunk játszani, de ez érthető is, hiszen az év legfontosabb eseménye lesz San Luisban" - jelentette ki. "Évről évre ebben a lebonyolítási formában játszunk Linaresben, vagyis mindenki két partit, egyet sötéttel, egyet pedig világossal vált egymással. Mivel összesen tizennégy játszmára kerül sor, kiemelkedő fontosságú a mentális illetve a fizikai állapot. Emellett a motiváltságra, a frissességre és a rugalmasságra is feltétlenül figyelnünk kell" - tette hozzá.

"Ha a legjobb játékomat tudom nyújtani, akkor bármi elképzelhető, de a végső helyezés nem izgat igazán. Arra törekszem, hogy mérkőzésről mérkőzésre a lehető legjobban összpontosítsak" - vázolta fel előzetesen terveit. Az eddigi nagy tornák közül - Wijk aan Zee, Dortmund, Linares - egyébként Lékó már valamennyin diadalmaskodott.

Lékó nyert elveszített vb-döntője után

Lékó a számára vereséggel felérő döntetlennel záruló vb-döntő után idén januárban megnyerte a Wijk aan Zee-ben rendezett szupertornát, amivel önbizalma visszatért, és azóta lényegében csak a világbajnokságra készül. Nem titkolta, a legutóbbi dortmundi versenyen nem játszott meggyőzően - nem is tulajdonított nagy jelentőséget a nyolcadik helyének -, de ebben alighanem közrejátszott az is, hogy többet kockáztatott.

A huszonhat éves nagymester kifejtette, hogy ezúttal is készül újításokkal, ám ezekről értelemszerűen nem szeretne bővebben nyilatkozni.

Világbajnoki találkozás

Lékó amúgy, tizenöt évesen már járt Argentínában, ahol a River Plate csapatánál vendégeskedett, és találkozott a világbajnok Daniel Passarella mellett a vb-ezüstérmes kiváló kapussal, Sergio Goycoechea-val is.

Nyolcan osztoznak egymillió dolláron
A San Luis-i világbajnoki döntőben a világranglistán negyedik Lékó és Polgár Judit (8.) mellett a FIDE-nél címvédő üzbég Rusztam Kaszimdzsanov (35.) - nem a klasszikus lebonyolításban bizonyult a legjobbnak -, valamint az indiai Viswanathan Anand (2. a világranglistán), a bolgár Veszelin Topalov (3.), az angol Michael Adams (13.), az orosz Alekszandr Morozevics (14.) és Peter Szvidler (7.) ül majd asztalhoz.
A torna összdíjazása egymillió dollár, szeptember huszonhetedikén kezdődik, és október tizenhatodikáig tart.