Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Nem bírtak a profik az amatőrökkel

2006.01.11. 13:35
Kapcsolódó cikkek (1)
Két MAFC-csapat csapott össze a kosárlabda Magyar Kupa-döntőjében, és nem a négy külföldivel felálló profik, hanem a fiókcsapat lelkes amatőrjei jutottak tovább a sorozatban. Az egyetemisták szakosztályvezetője, a volt MKOSZ-főtitkár Horváth Frigyes szerint egyértelmű: a Magyar Kupa legyen a magyaroké, nem kell a sok légiós.

Saját fiókcsapata győzte le az első osztályú MAFC-Újbudát a férfi kosárlabda Magyar Kupa nyolcaddöntőjében az elmúlt hétvégén. A MAFC amatőrjei 90-83-ra győztek, úgy hogy az elvileg vendég profiknál négy idegenlégiós is játszhatott és a "hazaiak" a harmadik negyedben már húsz ponttal is vezettek. A mérkőzés egyik legszebb jelenetét is az egyik amatőr, Faragó Péter mutatta be, amikor ziccerben blokkolta Denis Toromant.

Egy edző, két csapat

A meglepetés győzelem érdekessége, hogy többen is kettős igazolással, úgynevezett T-licenccel szerepelnek a két együttesben, így ingázhatnak a csapatok között. Az idényben pályára lépett már az első csapatban Surmann Péter, Faragó Péter, a B-csoportos együttesben szerepelhet Dohár István is, aki a profi csapat keretéhez tartozik, ezért nem játszhatott pénteken a Kosársuliban. Emellett mindkét gárdát Dinnyés Attila edzi, akinek most az első osztályú csapat edzőjeként volt oka bosszankodni, egyúttal örülni az amatőrök remeklésének.

Azt csinálták, ami a dolguk

"A fiatalok nagyon nyerni akartak, csak azt csinálták, ami a dolguk" - értékelt Dinnyés, aki szerint az első csapat kosarasai enerváltak voltak, a légiósok nem sokkal korábban tértek vissza. "Ez kudarc, nyerni kellett volna így is. Rendbe kell tenni a dolgokat, már meg is tettük, ami szükséges."

Plusz motiváció

"Természetesen plusz motivációt jelentett, hogy az első csapat ellen játszottunk. Egymásért küzdöttünk" - emlékezett vissza Temesvári Zsolt, a győztes csapat egyik legjobbja. A MAFC-ba idén visszatért játékos számára egyértelmű a tanulság: nem kell annyi légiós a magyar kosárlabdába.

A magyar is lehet sikeres

Eltűnt az esélyegyenlőség a Magyar Kupából, állítja Horváth Frigyes, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) korábbi főtitkára, a MAFC kosarasainak szakosztályvezetője. Ugyanis tavaly még élt az a szabály, hogy a sorozatban az első osztályú csapatok is csak annyi légióst szerepeltethetnek az alsóbb osztályú együttesekkel szemben, amennyi azoknál játszhat. Idén egyetlen külföldi sem szerepelhet a B-csoportos csapatoknál, míg az első osztályúaknál most bármennyi légiós szerepeltethető. "Jó lenne, ha legalább a Magyar Kupa a magyaroké lenne" - véli Horváth.

Helyesbít is, ugyanis szerinte helytelenül nevezik MAFC-Kosársulinak az egyetemista együttest, ez az elnevezés ugyanis a legfiatalabb korosztály együtteseit illeti.

"A sikerünknek, a nyolc közötti szereplésünknek az a lényege, hogy megmutassuk, a magyar is lehet sikeres, tehetsége és eredményes a kosárlabdában. A célunk, hogy minél több magyar fiatal szerepeljen" - mondta Horváth Frigyes, aki a négy közé jutásért játszandó párharcra "tüzes meccseket" és igazi hangulatot ígér.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.