Martina Hingis álomjátékkal tért vissza

2006.01.17. 12:18
A három év után visszatérő egykori világelső, Martina Hingis alig több mint egy óra alatt roppant magabiztosan verte a harmincadik kiemelt orosz Vera Zvonarjevát az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A svájci versenyző végig uralta a meccset, esélyt sem hagyott ellenfelének (6:1, 6:2). Az egyedüli magyar, Czink Melinda kiesett egy nálánál gyengébben rangsorolt kínai versenyző ellen, miután 6:4, 6:2-re kikapott.
A korábbi világelső teniszező, Martina Hingis 2002 végén, sorozatos bokasérülései után hagyta abba átmenetileg pályafutását - bár akkor úgy nyilatkozott, nincs esély a visszatérésre -, tavaly februárban Thaiföldön már próbálkozott a játékkal, de akkor simán legyőzték az első körben. Az volt páyafutása mindössze századik veresége. Az Australian Open előtt azonban nagyon fogadkozott, hogy régi önmagát fogja hozni Melbourne-ben.

Elsöprő lendületben volt Hingis

#alt#
Magabiztosan tért vissza (fotó: epa)

A huszonöt éves Hingis 1997-ben került először az ausztrál Grand Slam-verseny döntőjébe, rögtön nyert is, és utána még ötször játszott a fináléban. (A legutóbbi hármat egyaránt elveszítette.) Múltjára való tekintettel szabad kártyát kapott, az orosz, harmincadik kiemelt Zvonarjeva viszont átkozhatta a sorsolást, mert épp ő lett az első ellenfele.

A svájci játékos az első perctől kezdve bátran és támadóan játszott, tökéletesen és gyakorta röptézett, technikai képzettsége jottányit sem kopott meg, szemlátomást élvezte a teniszt. Alig hibázott, ezzel az őrületbe kergette orosz riválisát, akinek elfogyott a türelme, reklamált, csapkodta az ütőjét, így pedig esélye sem volt a rendkívül pontosan játszó Hingis ellen.

Erősebbek voltak az ütései az orosznál

Az egyelőre a 349. helyen rangsorolt Hingis neve mellé mindössze tizenegy ki nem kényszerített hiba került be, ennek kétszeresét követte el az orosz. A valaha 209 héten a világ legjobbjaként számon tartott Hingis ütései jó néhányszor erősebbek voltak a fizikailag sokkal jobb állapotban lévő Zvonarjeváéinál.

A magyar származású - teniszedző édesapja jelenleg is Kassán él - játékos amennyiben hosszú távon is képes hasonlóan koncentrálni és közel ennyire pontosan játszani, nem kizárt, hogy eljuthat az elődöntőig is.

Czink kétszer annyit hibázott, mint kínai ellenfele

A főtáblára egyedüli magyarként felkerülő Czink Melinda (99.) a kínai Meng Juan (152.) ellen az első szettben még partiban, a másodikban azonban már nem, így a több mint ötven hellyel hátrébb rangsorolt riválisa jutott a második fordulóba, egyszersmind ő játszhat a végső sikerre is esélyesnek tartott belga Kim Clijstersszel.

Czink ki nem kényszerített hibái harminchétre emelkedtek a hetvenhét perces meccs alatt, Juan tizenhatszor hibázott látványosan. A szokatlanul idegesen játszó magyar játékos vereségéhez leginkább ez a tényező járult hozzá, mert jobban adogatott, több nyerő ütése volt, igaz a hálóhoz indokolatlanul sokszor futott be.