Herendi porcelánból készülnek az úszó-Eb érmei

2006.02.15. 17:27
A Magyar Úszó Szövetség elnöksége szerdai ülésén döntött arról, hogy a sportág nagy elődei - Székely Éva vezetésével - lesznek a július végén kezdődő budapesti Európa-bajnokság védnökei. A tavaly januárban elhunyt Széchy Tamás nevét viseli majd az országos bajnokság. Az olimpiai bajnok Rózsa Norbertnek segítséget nyújtanak, hogy kigyógyuljon depressziójából, és részt vegyen az úszósportban.
A nyári Európa-bajnokság jegyértékesítésének előkészítése volt a legfontosabb napirendi pontja a Magyar Úszó-szövetség (MÚSZ) szerdai elnökségi ülésének. A tervek szerint az új uszoda "pesti" oldalának lelátója lesz a közönségé, a Buda felőli tribünön kapnak helyet a média képviselői, a résztvevő csapatok, a tiszteletjegyesek, valamint a VIP-vendégek. Jelenleg 7400 férőhelyes lelátóval számol a szervező-bizottság, a megvásárolható jegyek száma napi 4300 lesz. (Ez a szinkronúszó-versenyekre is vonatkozik, amelyeket az Eb első hetében rendeznek, mielőtt megkezdődik az úszás).

Március végén már megvásárolhatóak a jegyek

Természetesen lesznek bérletek is, ezekkel nem csak az úszó-, de a műugró-versenyeket is meg lehet tekinteni, illetve külön belépőket is lehet vásárolni a délelőtti előfutamokra. A pontos árakat később véglegesítik, az azonban már biztosnak látszik, hogy az egyes szektorokon belül nem lesznek számozott jegyek, hanem érkezési sorrendben foglalhatnak helyet a szurkolók, akik - a kalkulációk szerint - március második felétől juthatnak hozzá a belépőkhöz.

Az elnökség jóváhagyta az Eb éremterveit: akárcsak a tavalyi ifjúsági kontinensviadalon, ezúttal is herendi porcelánból készülnek a medáliák.

A nagy elődöket kérik fel védnököknek

A nagy esemény ürügyén a szövetség életre kívánja hívni a bajnoki védnökök klubját, amelynek vezetőjéül az olimpiai aranyérmes Székely Évát kérte fel a MÚSZ. A védnökök közé meghívták valamennyi olimpiai, Európa- és világbajnokot, beleértve a műugrás és a hosszútávúszás egykori aranyérmeseit is.

"Nekik is köszönhetjük, hogy megrendezhetjük az Európa-bajnokságot - mondta a témával kapcsolatosan Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke. - Azt szeretnénk, hogy vállaljanak aktív szerepet az Európa-bajnokságon, a megnyitón ők vezessék fel a magyar csapatot, amely képletesen az ő nyomdokaikba akar lépni, illetve üdvözöljék az esemény magas rangú vendégeit, mert annak külön rangja van, ha egy legendás bajnok köszönti például a mindenkori kormányzat képviselőit."

Széchy Tamás nevét viseli az országos bajnokság

Az elnökség döntése értelmében a március 23. és 26 közötti országos bajnokságnak T-Mobile-Széchy Tamás Országos Bajnokság lesz a neve.

Az elnökség végül döntött arról is, hogy a Nemzeti Sporthivatallal (NSH) és a Nemzeti Sporttanáccsal összefogva anyagi segítséget nyújt a nehézségek közé került Rózsa Norbertnek - mindezt a MÚSZ annak reményében teszi, hogy az edzői tanfolyamra járó egykori mellúszó-fenomén tevékenyen bekapcsolódik a honi úszóéletbe.

Rózsa mély depressziója után jól van

Rózsáról néhány hónapja mély depresszióba esett, pszichiátrián kezelték, egyik interjújában bevallotta, amikor mélypontra került, dühében és elkeseredésében egy fát puszta kézzel percekig ütött, míg véres nem lett mindkét ökle.

Rózsa jelenleg jól van, azért is szeretnék, ha visszatérne az úszósportba, mert korábban raliversenyeken navigátorként próbálkozott.