Ralibajnokságot nyert az olimpiai bajnok úszó

2003.10.02. 13:06
Rózsa Norbert az úszásban mindent megnyert ami megnyerhető. Úgy tűnik új sportágában sem adja alább. Az elmúlt hétvégén a ralibajnokság N2 osztályban bajnoki címet szerzett az elsőéves ralis Hostyánszky Attila oldalán.
Olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot is nyert úszásban Rózsa Norbert, azonban új sportágában, a raliban utóbbi kettőre van csak lehetősége. A magyar bajnoki címet a hét végén mindenesetre már begyűjtötte. A sorozatból ugyan még hátravan egy futam, de Rózsáék annak végeredményétől függetlenül már megnyerték a bajnokságot. Újonc párosként végeztek az élen, a pilóta Hostyánszky Attilával.

"Hét végén megnyertük a Mecsek-ralit, és ez azt jelenti, hogy már behozhatatlan az előnyünk" - kezdte az újdonsült bajnok. "Az eddigi hét futamból ez volt a negyedik győzelmünk, és a további három alkalommal is felállhattunk a dobogóra. Az N2 osztályban lettünk elsők, úgy, hogy a pilóta, Hostyánszky Attila elsőéves ralis. Idén kezdett, korábban egyik osztályban sem versenyzett, a licencét is csak külön engedéllyel kapta meg. Igazán jól sikerült a bemutatkozása. Az edzéskocsinkkal még akadt némi gondunk, azzal viszont semmi, amivel versenyeztünk. Egyetlen karcolás nélkül teljesítettük az összes etapot".

Rózsa elmondta, hogy ezúttal a megszokott víz helyett a pezsgőben úszott. Amikor felléptek a dobogó tetejére, a locsolásban Radó István jeleskedett leginkább, akinek sokat köszönhetnek. Radó úr több szakmai tanáccsal, szinte edzőként segítette a párt, ráadásul a kölcsönkocsijával versenyeztek Rózsáék. Az autó pedig egyszer sem hagyta cserben őket, és minden viadalon célba ért.

Az úszó Rózsa
Rózsa Norbert az 1991-es úszó világbajnokságon robbant be a nemzetközi élmezőnybe, világcsúccsal nyerte a 100 méteres mellúszást. Egy évvel később, a barcelonai olimpián mindkét távon ezüstérmes lett, százon az amerikai Diebel verte, kétszázon az ugyancsak amerikai - Nagy József tanítvány - Mike Barrowman. 1994-ben újabb világbajnokságot, az 1996-os atlantai olimpián pedig 200 méteres mellúszásban nyert. 1998-ban bronzérmes volt, a sydneyi olimpiára még kijutott, de már nem került be a döntőbe.

A bajnoki cím ünneplése egyelőre elmaradt, de az október végi, tokaji záróverseny, a Zemplén-rali után bepótolnak mindent. "Természetesen akadtak irigyeink, de sokan gratuláltak" - folytatta Rózsa. "Amire igazán büszke vagyok, hogy Tóth Janika és Benik Balázs is elismerően beszélt rólunk. Az igazi álmunk az, hogy egyszer velük versenyezhessünk egy osztályban. Szeretnék néhány kategóriát előrelépni, de ez még a jövő zenéje, mert csak most kezdtünk tárgyalni a következő szezonról".

"A rali mellett más feladataim is vannak, foglalkoznom kell a civil munkámmal, másodéves vagyok a TF-en a szakedzőin, s gyakorolni is akarom, amit tanulok, hiszen kezd beindulni a Széchy Tamás Sportegyesület, ahol jelenleg leginkább csak Szabó Joe dolgozik, ám én is szeretnék ebből fokozatosan több szerepet vállalni" - zárta az atlantai olimpiai bajnok.