Cseh nem bírta a feszültséget, Jakabos szomorú

2006.08.01. 00:02
A margitszigeti úszó-Európa-bajnokság első versenynapja csalódásokkal kezdődött, hiszen Hosszú Katinkát kissé érthetetlenül kizárták, Cseh László pedig önmagától is többet várt. Utóbbi a hatodik helyen jutott a száz hát keddi döntőjébe. A 400 vegyesen negyedik helyezett Jakabos Zsuzsa szomorú, Verrasztó Evelin viszont örült, hogy harmadik helyen jutott a fináléba.

Nem indultak jól hétfőn a margitszigeti úszóversenyek, mert a négyszeres ifjúsági Európa-bajnok Hosszú Katinkát kizárták szabálytalan lábtempója miatt a délelőtti elődöntő után. Hosszú az ötödik legjobb időt érte el 400 vegyesen, és azért is furcsa a kizárása, mert évek óta így úszik, így nyert eddig versenyeket, és ez most tűnt fel először a versenybíróknak.

Verrasztó szépített a mérlegen

Az edzők szerint nem volt jogos a diszkvalifikálás, Sós Csaba, a Ferencváros szakvezetője az Indexnek úgy vélekedett, nyugodtan rajthoz állhatott volna, és érthetetlen, miért nem így történt.

Az edző maga is kissé csalódott volt, ő is érmet várt, csakúgy, mint Kiss László kapitány, aki előzetesen azt gondolta: minden nap lesz magyar érem. Ez már nem jöhet össze, és kedden is bravúr kellene a dobogóhoz az érdekeltektől. "A hátúszás, Verrasztó Evelin azért szépített valamelyest a hétfői bizonyítványon" - mondta Sós.

Jakabos: ennyi volt ma bennem


Kattintson!

Az esti döntőkben így Jakabos Zsuzsanna egyedül úszott 400 vegyesen, és a futam azt mondta, hogy talán könnyebb lett volna neki, ha Hosszú is a mezőnyben van, de a negyedik hellyel nem elégedetlen, bár mégis szomorú.

"Ennyit tudtam ma, a délelőtthöz képest hiába javultam, a többiek egyértelműen jobbak voltak. Nem nagyon tudtam figyelni a többiekre, de azt azért érzékeltem, hogy hárman nagyon mentek és elhúztak. Hihetetlen, mekkora időt úszott az olasz Filippi."

Cseh: Van még bennem tartalék

Cseh László száz háton állt rajthoz hétfőn, és délelőtt még a harmadik, délután viszont már csak a hatodik lett. Cseh címvédő ezen a távon, és önmagától jobbat várt.

"Feszült voltam, mert igazán tétre menően mégiscsak most úsztam először hazai közönség előtt. Magamtól is jobb időt vártam. Mivel délelőtt jobban elfáradtam, mint délután, azt hiszem, a keddi döntőben jobb leszek, van még bennem tartalék" - ígérte meg. Előzetesen 54 másodpercen akart úszni, a riválisai közül ez kettőnek is sikerült.

Az eseményre időközben megérkezett az elmúlt hetekben támadások kereszttüzébe került Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. A szervezőbizottság elnöke, Gyárfás Tamás fogadta őt, vagyis úgy tűnik, kettejük párharca egyelőre fel van függesztve, hogy aztán a jövő hétfőn tisztázzák nézeteltérésüket a MOB elnökségi ülésén.

Hiller és Lamperth megúszta

Az érmeket átadó miniszterek közül Lamperth Mónika és Hiller István is megúszta füttyszó nélkül, vagyis szerencsésebbek voltak, mint a megnyitón Gyurcsány Ferenc.

Igaz most nem is voltak annyian a lelátón, hiszen a legolcsóbb jegy ötezer forintba - körülbelül tizenhét euróba - került, ami kissé elriasztotta a hétvégén egyébként lelkes drukkereket, akik akkor ingyen is bejuthattak. (Összehasonlításképp: az olimpiai vívódöntőkre húsz euróért is be lehetett jutni.)

A dánok próbálkoznak a magyar szöveggel

A korábbi olimpikon, Ágh Norbert azt mondta, húsz éve járja a világversenyeket, de ilyen gyér érdeklődést még kevésszer tapasztalt, hiszen ezúttal meglepően kevesen voltak, mintegy kétezren. A legutóbbi, negyvennyolc évvel ezelőtti Eb-ről is közvetítő rádióriporter, Szepesi György úgy emlékezett vissza, többen voltak akkor.

A NOX Eb-dala ugyanakkor sikeres, a dán lányok nemcsak dúdolták, hanem megpróbálkoztak az énekléssel is, de ők maguk is beismerték, hogy van még hova fejlődniük.