Lékó legyőzte Karpovot

2006.09.03. 22:49
Lékó Péter 4,5-3,5-re verte az egykori világbajnok orosz sakkozót, Anatolij Karpovot a miskolci rapidsakk-párosmeccsen.

Lékó Péter sikerével fejeződött be a miskolci Nemzeti Színházban rendezett nyolcjátszmás rapidsakk párosmérkőzés, miután a magyar nagymester döntetlent játszott az utolsó partiban az orosz Anatolij Karpovval.

A magyar sakkozó 4,5-3,5-re nyerte az összecsapást az egykori világbajnok ellen. A ma már nem a világ élmezőnyéhez tartozó orosz mindent elkövetett a győzelem érdekében, amivel még döntetlenre hozhatta volna az összesítést, a végjátékban gyalogelőnye volt, de a parti az 56. lépésben remivel ért véget.

A korábbi vasárnapi partin szintén döntetlen született. Az volt a sorozat legizgalmasabb mérkőzése. Ismét az elfogadott vezércsel került terítékre, melynek során a világbajnok Karpov bástyáért és futóért vezért áldozott. Úgy tűnt, hogy Lékó megszerzi második győzelmét, s ez által a végső sikert is, de Karpov szenzációsan manőverezett, Lékó két gyalogját is lenyerte, s a végjátékra bástyája és futója maradt a magyar klasszis vezérével szemben. Az állás így már nem volt nyerhető, a szereplők a 64. lépésben döntetlenben egyeztek meg.

Lékó a tavalyi angol Adams elleni és az idei párosmeccs után a világbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen játszik majd jövőre, szintén Miskolcon.

Eredmény: 8. mérkőzés: Karpov (orosz)-Lékó 0,5-0,5 korábban: 7. mérkőzés: Lékó-Karpov (orosz) 0,5-0,5 Az összecsapás végeredménye: Lékó Péter-Anatolij Karpov 4,5-3,5