Marion Jones mégsem doppingolt

2006.09.07. 10:46
Negatív lett a háromszoros olimpiai bajnok atléta, Marion Jones dopping B-próbája. Az amerikai versenyző még júniusban hazája bajnokságában akadt fenn egy doppingteszten, és bár edzője az életére megesküdött, hogy tiszta, bűnössége esetén két éves eltiltás várt volna rá.

Nem várt fordulatot vett Marion Jones sztáratléta doppingügye: a sydneyi olimpia háromszoros aranyérmesének B-próbája negatív lett, így nem vár rá eltiltás.

Jones önkívületben

"Extázisban vagyok! Mindig is hangoztattam, hogy nem élek tiltott teljesítmény-fokozó szerekkel" - mondta Jones, akinek az első, június 23-án elvégzett tesztje pozitív lett, miután szervezetében állóképesség-javító eritropoetint (EPO) találtak.

Jones edzője, Steve Riddick korábban úgy nyilatkozott, az életére megesküszik, hogy tanítványa nem szed EPO-t, ennek ugyanis állítása szerint a sprinterek esetében nincs semmi értelme.

Feleslegesek az A próbák

Az ebben az idényben 100 méteren a világ hat legjobb idejéből hármat elérő kiválóság jogi képviselője, Howard Jacobs szerint az eset tökéletes illusztrálja, miért nem szabad nyilvánosságra hozni az A próbák eredményeit.

"Marion Jonest az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége (USADA) tájékoztatta arról, hogy felmentették a doppingvádak alól. Az az igazság, hogy nem is azon voltunk meglepődve, miszerint a B próba negatív lett, hanem azon, hogy az első teszt eredménye lett pozitív. Miért jó az, hogy közzéteszik, kinek pozitív az A próbája? Ráadásul felfüggesztik a versenyzői engedélyét, most pedig egyértelműen kiderült, ártatlan" - fogalmazott Jacobs.

Hazája bajnokságán bukott le

Az amerikai atléta nem állt rajthoz az augusztus végén rendezett zürichi atlétikai versenyen, távolmaradását személyes okokkal magyarázta. Két nappal később azonban kiderült: még hazájában fennakadt egy doppingvizsgálaton, EPO-t találtak a szervezetében a júniusi országos bajnokságon.


Marion Jones a hétvégén elhunyt krokodilvadásszal, Steve Irwinnal (fotó: AFP)

Edzője akkor megesküdött, sohasem szedett ilyen szereket a sydneyi olimpia háromszoros aranyérmese és mindketten sürgették a B-próba elvégzését, hogy bebizonyosodjon ártatlanságuk.

A férje is ellene vallott

Az eset érdekessége volt, hogy korábban Jones mindkét volt férje - a sprinter Tim Montgomery és a súlylökő CJ Hunter is - lebukott már doppinggal.

A szülése után idén visszatért Jones az eset előtt soha nem akadt fenn doppingvizsgálaton, noha korábban még saját férje is úgy vallott, ő maga adta be a tiltott szereket feleségének.