Most volt klubtársai keverték doppinggyanúba Armstrongot

2006.09.13. 14:05
Továbbra sem akarnak megnyugodni a kedélyek a hétszeres Tour de Frane győztes Lance Armstrong doppinggyanúja körül. A tavaly visszavonult kerékpárost ezúttal két egykori csapattársa gyanúsítja doppingolással. Az eset érdekessége, hogy úgy vádolják Armstrongot, nem is látták őt tiltott szert szedni.

Doppingügyekben ismét magyarázkodásra kényszerül Lance Armstrong hétszeres Tour de France-győztes amerikai kerékpáros. Ezúttal két volt csapattársa beismerő vallomását követően.

Szedték, de nem látták

A tavaly visszavonult sztár korábbi, US Postalos klubtársai közül Frankie Andreu, valamint egy névtelenséget kérő barát azt állítja: ők maguk mindketten szedtek eritropoetint (EPO) Armstrong 1999-es, első Tour-sikere alkalmával. Azonban egyikük sem látta, hogy Armstrong valaha is tiltott szert fogyasztott volna. A két megtért bringás történetét a The New York Times adta közre.

Landis is megbukott

"Számomra ez Andreu sztorija. Úgy gondolom, a lap csúnya kísérletet tett, hogy engem is belekeverjen az ügybe. A két egykori versenyzőtársam is kijelentette: nem láttak sohasem doppingolni" - fogalmazott Armstrong.

A híres kerekes egy másik volt klubtársa, Floyd Landis az idei Touron akadt fenn a doppingvizsgálaton, és ha nem tudja bizonyítani ártatlanságát, megfosztják első helyétől.

Tavaly augusztus óta tart a vádaskodás

L'Equipe francia sportlap még tavaly augusztusban közölte, hogy Armstrong 1999-es Tour de France-győzelme alkalmával eritropoetint (EPO) használt, és ez a lefagyasztott minták újbóli, 2004-es elemzése során derült ki. Az ártatlanságát hangoztató Armstrongnak az volt az első Tour-sikere, és később további hat viadalon diadalmaskodott, majd a hetedik győzelem után, tavaly visszavonult. Ezután egy független holland jogi szakértő tisztázta a sztárt az ellene megfogalmazott doppingvádak alól.