Gyurcsány felköszöntött, Gémesi kiborult

2006.09.14. 21:54
A kormányfő csütörtökön fogadta az idei hazai rendezésű világversenyeken sikeres kajakosokat, öttusázókat és úszókat. Az ünneplés után a vívók elnöke, Gémesi György kifogásolta, Törökországban vb-aranyérmes sportolóikról nem emlékeztek meg.

A magyar sport kiváló, fényes csillagainak nevezte köszöntőjében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azokat a nyári, hazai rendezésű világ- és Európa-bajnokságokon eredményesen szerepelt versenyzőket, akiket Lamperth Mónika, önkormányzati és területfejlesztési miniszter társaságában csütörtökön fogadott az Országház Kupolatermében.

Mi a titok?

A kormányfő hangoztatta, hogy a sport jóval több, mint megmérettetés, az a nemzeti kultúrának, az identitástudatnak a része is. A budakalászi öttusa, s a margitszigeti úszó Európa-bajnokságon, továbbá a szegedi kajak-kenu világbajnokságon sikeres versenyzők mellett mellett külön is megemlítette a vízilabdázókat, akik a most véget ért belgrádi Eb-n érdemeltek ki a férfiaknál ezüst-, a nőknél bronzérmet. E sportágak eredményessége kapcsán azt firtatta, vajon mért van az, hogy egyik-másikban nagyon sikeresek a magyar sportolók, másokban kevésbé.

Mi a titok? - kérdezte, majd meg is válaszolta a kérdést. "Ahol rend van a szövetségek háza táján, az edzésmunkában, a teljesítményben, ahol valódi a hozzáértés, ott vannak a sikerek, a sikeres sportolók, akik például állíthatók, akikre felnézünk."

Főhajtás

Gyurcsány Ferenc kitért rá, hogy kevesebb figyelem jut ugyanakkor a sportági vezetőknek, szakembereknek, edzőknek, s azt tanácsolta, hogy "a sportsikereket köszöntve az ő teljesítményük is jusson az eszünkbe". Majd ezzel zárta mondandóját: "a Magyar Köztársaság nevében meghajtom fejem miniszterelnökként és magánemberként is a kiemelkedő sportsikerek előtt".

A sportágak képviseletében Baráth Etele, a kajak-kenusok, Gyárfás Tamás, az úszók, Császári Attila pedig az öttusázók elnökeként szólalt fel, a versenyzők nevében pedig az olimpiai bajnok kajakkirálynő, Kovács Katalin és az úszóklasszis Cseh László mondott köszönetet a felkészüléshez nyújtott állami támogatásért.

Az öttusa Eb-n négy, az úszó Eb-n két, a kajak-kenu vb-n pedig 12 aranyérmet nyertek a magyarok.

Még meghívót sem kaptak

Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök fogadta az ünnepelteket, kritika is érte, a vívók részéről.

A Magyar Vívószövetség elnöke, Gémesi György a sportért is felelős Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszternek írt nyílt levelében örömét fejezte ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köszöntötte a nyáron sikeresen szerepelt magyar sportolókat, ugyanakkor nehezményezte, hogy a vívók nem kaptak meghívást az eseményre.

"Az izmiri Európa-bajnokságon két arany- és két ezüstérmet szerzett vívóválogatott versenyzői nem kaptak meghívást erre a kiemelt eseményre, valamint a miniszterelnök úr még szóra sem méltatta versenyzőink és edzőink kiemelt teljesítményét". Gémesi felvetette Lamperth Mónikának, hogy "a mostani rendezvényen nem említett, de világeseményeken elért sikeres sportolókat egy újabb rendezvényen méltó módon fogadja és ismerje el az ő sikereiket is".