Topalov nyíltan vádolta meg csalással Kramnyikot

2006.12.19. 15:40
"Azt hiszem, a testén volt valamilyen tiltott eszköz" - nyilatkozta a bolgár sakknagymester Veszelin Topalov az őt legyőző orosz Vlagyimir Kramnyikra célozva. A bolgár csapat továbbra is kitart amellett, hogy Kramnyik nem tiszta eszközökkel szerezte meg a vb-címet, ezért visszavágót akarnak.

A világbajnoki döntőt elveszítő bolgár sakknagymester, Veszelin Topalov újabb támadásba lendült az őt legyőző orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. A vesztes menedzsere, Szilvio Danajlov már az ötödik játszma előtt meggyanúsította az oroszt; azt feltételezve, hogy Kramnyik azért megy olyan sokat vécére a játszmák közben, mert ott kap titkos jeleket a következő lépésekre.

Szokatlan izgatottság

Bizonyítékot az egymillió dollárért zajló elisztai meccs alatt nem tudott felmutatni a bolgár csapat Kramnyik ellen. Két hete azonban az egyik német szaklap egy olyan fotót közölt, amelyik tanúsítja, egy titkos vezetéket találtak a mellékhelyiségben.

Topalov az egyik elismert szaklapnak adott interjújában kifejtette, mire alapozza véleményét: "Szokatlanul izgatott volt a mindent eldöntő rájátszás előtt, amikor csapatom egyik tagja átvizsgálta őt."

A kézzelfogható bizonyíték a kábel

"Úgy gondolom, nem volt alaptalan az izgatottsága, és azt hiszem, a testén volt valamilyen tiltott eszköz" - állította, ezzel nyíltan megvádolta riválisát. Hozzátette, ez csak az ő személyes véleménye, illetve sejtése. "Az igazi, kézzelfogható bizonyíték a kábel volt, amelyiket a vécéjében találtak."


Vesezlin Topalov (fotó: AFP)

A felvetésre, hogy az elveszített második játszmában, milyen utasításokat kaphatott, amikor ő egylépésnyire volt a győzelemtől, de nem vette észre a sorsdöntő lépést, így nyilatkozott: "Kramnyik végig hihetetlenül precíz volt, mert ő úgy játszik, mint egy gép, még a legkiélezettebb és legveszélyesebb szituációkban is. El sem tudtam hinni, mennyire nyugodt." Utalt arra, hogy a nyugodtsága, a biztonsága akár a segédeszköz használatára is visszavezethető.

Egymillió dollárért újra

Topalov menedzsere az interjúval egyidejűleg ismét ajánlatot tett az orosznak a visszavágóra. A párosmeccs díjalapja ezúttal is egymillió dollár lenne, a helyszín Szófia, az időpontja pedig április közepe.

A bolgárok alighanem abban bíznak, hogy Kramnyik nem képes még egyszer olyan magas színvonalon játszani, mint idén tette, és mindezt arra alapozzák, hogy a számítógép ellen csúnyán kikapott december elején, a második játszmában nem észlelt egy nyilvánvaló mattfenyegetést.

Januárban játszanak egymás ellen

Az orosz nagymester egyelőre nem válaszolt a kihívásra, a hollandiai Wijk aan Zee-i szupertornán ugyanakkor mindketten asztalhoz ülnek januárban.

Előfordulhat, hogy a háborgó Topalov a február közepén Budapesten rendezendő Battyány Lajos sakkemlékversenyen készülne fel az esetleges áprilisi vb-döntőre.