Janics Natasa 200 méteren legyőzte a világbajnokot

2007.05.20. 20:12
A magyar csapat négy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett a vasárnap délutáni 200 m-es döntőkben a Szegeden rendezett Mol kajak-kenu Világkupán, így a hazai együttes összesen hét első, tizenegy második és öt harmadik hellyel zárta a háromnapos viadalt. A legrövidebb táv női K-1-es döntőjét Janics Natasa nyerte, a világbajnoki címvédő Paksy Tímea csak hetedik lett.

A Mol kajak-kenu Világkupa harmadik napjának legnagyobb érdeklődéssel várt fináléjában a hétvégén csak ebben a számban induló, kétszeres olimpiai bajnok Janics taktikusan versenyezve, remek hajrával verte a mezőnyt, Paksy Tímea meglepetésre még a dobogóra sem került. A győztes ezzel kvalifikálta magát a június végén kezdődő, pontevedrai Európa-bajnokságra.

Felülemelkedett a gondokon

"Nagyon boldog vagyok. Egy kicsit izgultam a verseny előtt, talán ezért is rajtoltam gyengén, de aztán szerencsére javítottam. Az volt a célom, hogy jó versenyt menjek, ez sikerült." - mondta a partraszállást követően Janics.

A kétszeres olimpiai bajnok egy hónapja hagyta el az őt kilenc éve edző Fábiánné Rozsnyói Katalint és az azóta eltelt időszak inkább a szakításról, semmint a kajakról szólt Janics és volt edzője, sőt még korábbi társa, Kovács Katalin körül is.

A férfiak hasonló számában is jutott érem a magyaroknak: Gyertyános Gergely harmadikként ért a célba, míg a másik hazai kajakos, Boros Gergely ötödikként zárt. A harmadik egyes számban, C-1-ben Bozsik Attila nyolcadik lett.

Párosban Paksy Patyi Melindával egy ezüstéremnek örülhetett, a házigazdák másik egysége, Kozák Danusia és Szabó Gabriella pedig negyedik lett. Férfi K-2-ben Gyertyános és Beé István ötödikként zárt csakúgy, mint Horváth Gábor és Fürdök Gábor a kenusoknál. Lakatos Zsolt és Végh Attila duója nyolcadik lett C-2-ben.

A négyesek vetélkedése aztán totális magyar sikert hozott. A kenusoknál Joób Márton, Horváth Gábor, Sarudi Pál és Balázs Péter hajója rajt-cél győzelmet aratott, míg a Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor és Mike Róbert összeállítású egység negyedikként zárt. A férfi kajakos négyesek döntőjében kettős hazai sikernek tapsolhatott a közönség: a Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István és Babella Balázs alkotta csapat nyert Sík Márton, Csamangó Attila, Boros Attila és Boros Gergely előtt. Végül a nap utolsó fináléjában Paksy, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina és Patyi esélyt sem hagyott a többieknek, s magabiztos versenyzéssel kaparintotta meg az első helyet.

Újabb válogató

A szerdán lemondását felajánló Angyal Zoltán szövetségi kapitány által kidolgozott válogatási elvek szerint az a magyar hajó, amely a Vk-n az első három között végzett, bekerült a spanyolországi Eb-re utazó csapatba. Ahol két ilyen is volt, ott a jobb helyen záró egység indulója a kontinensviadalnak, míg ahol egy sem, ott újabb válogató következik. A nem olimpiai számok közül K-4-ben és C-4-ben Vk-elsőnek kellett lenni a csapattagsághoz.

A következő válogató a június 8-10-én, szintén Szegeden sorra kerülő országos bajnokság lesz.