Ultimátumszerű gesztust kapott az olimpiai bajnok Janics Natasa

2007.05.23. 09:35
A múlt hét szerdán ugyan felajánlotta lemondását a kajakosok szövetségi kapitánya, Angyal Zoltán, mert reménytelen látta helyzetét. Kedd délután az elnökség pozíciójában hagyta a szakembert. Fábiánné Rozsnyói Katalin pedig úgy döntött, visszafogadja az őt elhagyó kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasát, ha a versenyző szerda délután megjelenik Szolnokon. A helyzet egyszerűsödhet, ha Janics a Vajdaságból visszatér. Ha nem, akkor újabb feszültség keletkezhet.

Kis késéssel, kevéssel fél hat után kezdődött a Magyar Kajak-kenu Szövetség több mint három órás elnökségi ülését követő sajtótájékoztató, amelyiken a testület szerette volna lezárni az elmúlt napok, hetek botrányait, és megnyugtató választ találni a vitás kérdésekre.

Angyal marad

A szövetség elnöke, Baráth Etele mondadója elején gyorsan elárulta, hogy a lemondását felajánló szövetségi kapitány Angyal Zoltán hivatalában maradhat, egyhangúlag döntött így a grémium. Angyal tíz éve tölti be a posztot, semmiképpen sem szerették volna az ő szakmai munkáját, tudását elveszíteni.


Edzésre várják Janicsot

"Mindig voltak konfliktusaink a sikereket megelőzően, de el kell ismerni, ez a probléma nem volt átlagos. A részletes tanulságokat a június kilencediki válogató és a június végi Európa-bajnokság után vonjuk le" - mondta.

Mi lesz a sikerpárossal?

Majd rátért a legnagyobb érdeklődéssel várt kérdésre: mi lesz Janics Natasával? "Amennyiben szerda délután három óráig a versenyző megjelenik a szolnoki edzőtáborban, és felveszi a munkát Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával, akkor maradhat a csapatjában, és az ügy rendeződhet. Natasát az elnökségi ülésen menedzsere, Csonka Gábor képviselte, aki egyúttal elnökségi tag is, és ő egyetértett ezzel a határozottal. Megígérte egyszersmind, hogy a visszatérés érdekében mindent meg fog tenni" - jelentette ki.

Az elnök hozzátette, Fábiánné egy órás beszédet tartott, felvázolta javaslatait, azt azonban egyértelműen nem tisztázták, ha Janics nem tér vissza, akkor párosban indulhat-e Kovács Katalinnal. A kapitány úgy értelmezte, hogy igen, de akkor nem az elmúlt években páratlan sikereket szerző edzőnő irányításával. Ez akár azt is jelentheti, Kovács is elhagyja Kati nénit.

A menedzser igyekszik meggyőzni Janicsot

Abban azonban megállapodtak, ha Janics párosban is kivívja az indulási jogot, akkor részt vehet az Európa- és a világbajnokságokon. Vagyis, akár össze is ülhet Kováccsal, ám előbb annak kell kiderülnie, egyesben melyik versenyző képviseli a magyar színeket a következő világversenyeken.

A versenyző menedzsere, Csonka Gábor az Indexnek elmondta, még kedd este tájékoztatja a pártfogoltját a kialakult helyzetről, de a döntést rá bízza. "Igyekszem meggyőzni Natasát, hiszen mindenkinek a visszatérés az érdeke, de a helyzet nem egyszerű."

Tiszteletben tartva Janics döntése

Csonka hétfőn úgy vélte: egy apró gesztus elég lenne szerinte a kibéküléshez, ám mégsem biztos Natasa visszatérésében, mert ezt inkább finom ultimátumnak tartja.

"Annyi biztos, tiszteletben tartom Natasa döntését, ha úgy határoz, hogy szerdán nem csatlakozik Kati nénihez, akkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy sikeresen szerepeljen a válogatókon" - összegzett.

340 kilométerre Szolnoktól

Janics pillanatnyilag édesanyjánál, a vajdasági Bácskapalánkán tartózkodik, ahonnan Szolnok 340 kilométerre van. Legkésőbb tizenegykor el kellene indulnia, ha Szolnokon akar lenni három órakor.

Angyal Zoltán úgy összegzett, hogy hétvégén még reménytelennek látta a helyzetet, radikális megoldást tartott szükségesnek, mostanra viszont megenyhült. "Óriási előrelépés történt, van lehetőség a helyzet tisztázására, és ez megnyugtatott, maradnom kell" - összegzett a szakember.