Kiutálták a nagy versenyekről Chamberst

2008.02.14. 16:41
A huszonkilenc éves brit Dwain Chamberst fogták meg először a doppingellenőrök THG-vel, letöltötte eltiltását, válogatott társai azonban előélete miatt ellenezték, hogy az aranyérmes váltó tagja lehessen. Most kivívta a fedett pályás világbajnoki részvételt, ott is lehet Valenciában, de a többi nagy versenyen nem kérnek belőle.

Megnyerte a brit válogatót, így részt vehet a márciusi fedett pályás atlétikai világbajnokságon Dwain Chambers, ám a nagy európai versenyek szervezői bejelentették, nem kérnek a THG-botrány egyik főszereplőjéből.

Az 51 verseny - többek között a Golden League-viadalok - szervezőit tömörítő Euromeetings Group csütörtökön hozta nyilvánosságra döntését, amely szerint nem engedik indulni rendezvényeiken Chamberst. Ezzel a határozattal a 29 éves sprinter ismét nehéz helyzetbe került, hiszen egyetlen komoly viadalon sem vehet részt a jövőben.

Chambers az általános ellenszenvet 2003-ban vívta ki magának, amikor - első atlétaként - egyik mintájában az addig kimutathatatlan teljesítményfokozó, a THG nyomaira bukkantak az ellenőrök. A nemzetközi szövetség két évre eltiltotta, és 2002 januárjáig visszamenőleg minden eredményétől megfosztották. 2006-ban már ismét versenyzett.

A visszatérés keserűre sikeredett, mert hiába lett aranyérmes a göteborgi Eb-n a brit 4x100 méteres váltóval és ötödik 100 méteren, a levegő megfagyott körülötte. A válogatott tagjai közül többen nyíltan ellenezték, hogy visszaengedték őt a csapatba.

Mindezek következtében tavaly önként nem versenyzett, hanem amerikai futballistának állt, de a sportágváltás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és ismét az atlétika felé fordult.

Az indulatok az idei bemutatkozása után még inkább felkorbácsolódtak körülötte. A brit szövetség már azt is meg akarta tiltani neki, hogy a világbajnoki válogatón részt vehessen, ezt azonban a nemzetközi szervezet, az IAAF nyomására nem tehette meg. Chambers pedig élt a lehetőséggel, szombaton 6.56 mp-cel megnyerte a férfi 60 métert és kivívta a valenciai részvétel jogát.

Az Euromeetings Group csütörtöki bejelentését valószínűleg éppen ez a győzelem váltotta ki, hiszen a legjobb brit sprinternek eredményei alapján bármelyik nemzetközi viadalon helye lenne.