Lékó Péter fejben összeomlott

2008.02.25. 13:58
A XXI-es kategóriájú linaresi sakktorna félidejében az indiai Anand vezet, Lékó Péter az utolsó helyre sodródott, mert két partit is veszített világossal. A magyar nagymester gyakorta időzavarba került, nem tudta tudása maximumát nyújtani. Anandot legyőzhette volna, de nem vette észre a sanszot, Topalov ellen hibás volt a vezéráldozata.

"Színes ötletparádé" - jellemezte a világ egyik legerősebb sakktornájának első felét Kállai Gábor nemzetközi nagymester. A nyolcfős mezőny most költözik át a mexikói Moreliából a spanyolországi Linaresbe, hogy a következő hét fordulót a kisvárosban játssza le.

A tornán a világbajnoki címvédő Anand vezet. Lékó Péter ugyan győzelemmel kezdett az azeri Radzsabov ellen, de aztán három vereséget is begyűjtött, így jelenleg - két és fél ponttal - az utolsó helyen áll.

Kimaradt nyerő lépés

"Eddig is látható volt, és most Péter sajnos alátámasztotta, hogy komoly időzavarban képtelen a jó és eredményes játékra. Ivancsuk ellen döntetlenre hozható mérkőzése volt, de nem vette észre az esélyt, Anandot érezhetően le akarta győzni világossal, erre minden sansza meg is volt, de elnézett egy bástyalépést, utána pedig menthetetlen helyzetbe került. A Topalov-parti sem volt annyira kilátástalan, mint amit a vége mutatott, mert a harmincnegyedik lépésben egy bástyaütéssel meg tudta volna előzni a bonyodalmakat. Nem állt távol a döntetlentől, az ütést azonban a vezérrel hajtotta végre. Így a matt ellen kellett védekeznie, hiába. Az újabb világossal elbukott partival az utolsó helyre zuhant vissza. A sakkszaklapok a bolgár elleni meccset úgy értékelték, mintha Lékó összeomlott volna. Ez azért is lehet különösen fájó, mert ő az, aki azt hirdeti magáról: mindig van mentség, a reménytelen helyzetből is próbálja a kiutat keresni" - értékelt az Indexnek a korábbi szövetségi kapitány.

Hozzátette, sok tábla melletti lépés született már eddig is, és biztos ennek folytatásában. Szerinte az újszerű gondolatokat nem a számítógépes elemzések hozzák, hanem az improvizáció, és azt észleli, valamennyi játékosnál háttérbe szorul a gépi elemzés.

Hollandiában sikerült a nagy hajrá

A nagymester dicsérhető momentumot is talált Lékó játékában: "Amikor Péter Aronjannal játszott, volt egy váratlan, g5-ös gyaloglépése az örménynek. Péter beüthetett volna a vezérével, de végül ötven percet gondolkodott, és nem vállalta. Mint később kiderült: helyesen tette. Így döntetlent ért a precíz védekezése."

Kállai úgy gondolja, az új játékfelfogás, miszerint mindent beleadva az utolsókig küzdenek az ellenfelek, még ha kisebb hibákat vétenek is, hatással lehet Lékó megfontolt, biztonságra törekvő stílusára is. "Nem nyugszik könnyen bele, hogy visszacsúszott, és mivel fel akar zárkózni, újabb kockázatokat vállal" - jövendölte a nagymester.

Az állás: Anand 4,5, Shirov, Topalov 4-4, Carlsen, Aronjan 3,5-3,5, Ivancsuk, Radzsabov 3-3, Lékó 2,5.