Felébresztették a kómából Lanzingert

2008.03.05. 15:17
Felébresztették a mesterséges kómából Matthias Lanzingert, akinek kedden térd alatt amputálták a bal lábát. A hét végén hatalmasat bukó osztrákot néhány napon belül hazaszállítják Salzburgba.

Stabilizálódott az állapota, ezért felébresztették a mesterséges komából a síelõ Matthias Lanzingert, akinek kedden egy oslói kórházban térd alatt amputálták a bal lábát, jelentette az MTI.

A 27 éves osztrák versenyzõ a norvégiai Kvitfjellben vasárnap rendezett szuperóriás-mûlesikló futamon elvesztette az egyensúlyát, amikor egy ugrás után talajt ért, fejjel az egyik kapunak esett, majd eszméletlenül a pályát szegélyezõ védõhálóba csúszott. A verseny majdnem 45 percen keresztül szünetelt, amíg Lanzinger elsõsegélyt kapott, és a mentõhelikopter elszállította, de utána folytatódott.

Az eset után az oslói Ullevaal kórházban két nagy mûtétet végeztek el a lábán a vérkeringés helyreállítására, az ép jobb lábából ültettek át egy vénát a sérült balba, de a súlyos szövetkárosodás miatt elkerülhetetlenné vált az amputáció.

Az osztrák lapok az eset kapcsán a mentõszemélyzet és a kórházi ellátás szakszerûségét vitatják. A Der Standard szerint a pályán ájultan fekvõ versenyzõ késõn kapott segítséget, Lanzingert nem mentõhelikopterrel, hanem a VIP-vendégeknek fentartott helikopterrel szállították el a baleset helyszínérõl.

Florian Frisee, az osztrák szövetség orvosa szerint a lillehammeri kórházban - ide szállították elõször Lanzingert - nem voltak adottak a feltételek, ezért kellett a sízõt átszállítani Oslóba. A Kurier információi szerint az elsõ operációt csak hat órával a baleset után kezdték meg, holott a keringési rendszerrel kapcsolatos sérüléseknél minden perc számít.

A síelõt néhány napon belül hazaszállítják Salzburgba.