16 év után nyerne KEK-et a Veszprém

2008.05.03. 08:20
Csak bravúrral szerezheti meg az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapata a KEK-trófeát a német Rhein-Neckar Löwennel szemben. A szombat délutáni első mérkőzést hazai pályán vívja a Veszprém, amely ellen először játszik a csapat egykori klasszisa, Buday Dániel. A Veszprém második, ellenfele első KEK-győzelmére készül.

A mannheimi székhelyű riválisnál Buday Dániel mellett négy-négy vb-arany-, illetve -ezüstérmes játszik, és a világ legerősebb bajnokságában a nyolcadik, előtte hatodik lett a csapat. A Veszprém az elbukott Magyar Kupa-finálét követően 1-0-ra vezet a bajnoki döntőben a Pick Szeged ellen.

Mocsai Lajos csapata Európa egyik legmagasabb védőfalában bízhat, de a győzelemhez bátor támadójátékra is szükség lesz. Az első, szombaton 16 órakor kezdődő hazai meccsen is nagy fegyvertény lenne a siker, hiszen a németek idegenben szenzációsak. A Valladolid elleni hazai döntetlent követően például Spanyolországban tudtak nyerni 34-31-re.

"Mindenki nagyon várja a döntőt, hiszen a csapatnak még nincs komoly trófeája. Ezen a héten csak csütörtöktől tudunk a Veszprémmel foglalkozni, mert fontos Bundesliga-meccseink voltak. Fontos, hogy elérjük a Bajnokok Ligája-indulásra jogosító negyedik helyet. A jövő héten nem lesz bajnoki, akkor csak a magyar csapatra összpontosíthatunk. Személy szerint nagyon várom, hogy Veszprémben játszhassunk, sok barátommal találkozhatok" - mondta az MTI-nek Buday irányító, aki a következő szezonban a svájci Schaffhausenhez kerül kölcsönbe.

A Veszprém eddig négy kupadöntőt vívott, de csak egyet nyert meg, az 1992-es KEK-finálét. Az 1993-as és 1997-es KEK-, valamint a 2002-es BL-döntőben nem sikerült diadalmaskodnia.

Ismerkedjünk meg közelebbről leendő ellenfelünkkel. A Rhein-Neckar Löwen fiatal csapatnak számít a nemzetközi kézilabdaéletben. Két, főként az utánpótlás-nevelésben élenjáró csapat, a TSG Kronau, és a TSV Baden Östringen egyesüléséből jött létre 2002-ben. 2003-ban feljutottak a legjobbak közé, de a szezon végén kiestek. Mindössze egy évnek kellett eltelnie, és ismét visszakerültek, 2006-ban pedig már a 6. helyen végeztek, tavaly a nyolcadikak voltak. Az idei szezonban a 4. helyen áll a gárda.

A Rhein-Neckar Löwen a nemzetközi porondon a 2006/07-es idényben szerepelt először, akkor az EHF Kupa-nyolcaddöntőben alulmaradt a Magdeburggal szemben. A gárda jelentősebb hazai meccseit a 13 200 néző befogadására alkalmas mannheimi SAP-Arénában vívja. A Veszprém elleni KEK-döntőnek is ez a csarnok ad otthont.

A csapat trénere a fehéorosz származású Jurij Szevcov, aki játékosként a SZKA Minszk együttesében szerepelt, hatszor nyert szovjet bajnokságot, háromszoros BEK-, kétszeres KEK-győztes. 250-szer szerepelt a szovjet válogatottban, 1982-ben világ-, 1988-ban olimpiai bajnok lett. Edzőként a Spandau Belin, majd Mocsai Lajos örökébe lépve a Lemgo edzője volt, 1996-ban KEK-et, 1997-ben német bajnokságot nyert. 2001-től a Tusem Essen csapatával dolgozott, 2005-ben az EHF-kupát vihette haza. 2005 óta dolgozik a Rhein-Neckarnál.

A németek kapujában a világbajnok Henning Fritz és vb-döntős lengyel Szlawomi Szmal áll. A bal szélen tűnik leggyengébbnek a Löwen, ahol a mindössze 22 esztendős Uwe Genscheimer szerepel. Bal átlövőben az fehérorosz Szergej Harbok és az egykori magdeburgi Karol Bielecki szerepel. Irányítóban Buday Dániel mellett a lengyel kézilabdázás legnagyobb egyénisége, Gregorz Tkaczyk található. A beállóban sérült a világbajnok Andrei Klimowets, így Christian Schwarzerre vár a feladat. Jobb átlövőben is két légióst találunk, az ukrán Szerhij Szelmenko, valamint a lengyel válogatott Mariusz Jurasik személyében, aki jobbszélen is bevethető. Ezen a poszton a 34 éves, osztrák válogatott David Szlezak szerepel még.

Út a döntőig

MKB Veszprém
A Veszprém a Bajnokok Ligájában kezdte szereplését, majd csoportjában a német Gummersbach és a szlovén Celje mögött a harmadik helyen végzett, így átkerült a KEK nyolcaddöntőjébe.
Nyolcaddöntő: Steaua Bucuresti (román) 31-23 (o) és 34-26 (i)
Negyeddöntő: Kolding (dán) 31-29 (i) és 31-27 (o)
Elődöntő: Schaffhausen (svájci) 28-28 (i) és 30-24 (o)
Rhein-Neckar Löwen
A 32 között: Partizan Beograd (szerb) 46-19 (o) és 32-25 (i)
Nyolcaddöntő: Hammarby (svéd) 36-26 (o) és 31-31 (i)
Negyeddöntő: Magdeburg (német) 28-26 (o) és 31-29 (i)
Elődöntő: Valladolid (spanyol) 27-27 (o) és 34-31 (i)