A Mount Everesten az olimpiai láng

2008.05.08. 10:03
Kínai hegymászók csütörtökön feljutottak az olimpiai fáklyával a Föld legmagasabb pontjára. Az alpinisták reggel indultak a 8300 méteren lévő alaptáborból, délre jutottak fel a csúcsra. A mászást hétfőre tervezték, de a rossz idő miatt halasztani kellett.

Kínai alpinisták egy csoportja csütörtökön az olimpiai fáklyával feljutott a Föld legmagasabb pontjára, a Mount Everestre.

Az olimpiai láng világ körüli útjai során most először jutott fel a 8848 méteres hegycsúcsra, amelyen a nepáli-kínai határvonal halad át. A három hónappal a pekingi játékok kezdete előtt lezajlott történelmi eseményt a kínai televízió közvetítette.

Az alpinisták reggel indultak el a 8300 méter magasan fekvő táborukból, és délre érkeztek meg a csúcsra. A fáklyát a váltófutókhoz hasonlón kézről-kézre adták. Végül egy tibeti illetőségű sportolónő lépett vele a "világ tetejére".

A mászást már hétfőre tervezték, de az időjárási viszonyok csak csütörtökön tették lehetővé, hogy az alpinisták elérjék a csúcsot. A sportolók egyébként kihasználva a várható nagy nyilvánosságot, az olimpiai eszmét éltető és Peking vendégszerető várakozását hirdető jelszavakat feltűntető zászlókat is magukkal vittek.

Az olimpiai láng április 27-én érkezett a Mount Everest kínai oldalán fekvő bázistáborba. Tibet-párti tüntetésektől tartva a Mount Everesten is szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezték meg az olimpiai fáklyás váltót.

Az olimpiai lángot világ körüli útja kezdetén, március végén Pekingben megosztották. A "harmónia útján" használt lángot sok országban Kína Tibet-politikája elleni tüntetések kísérték.