Meszesedés okozhatta Kolonics halálát

2008.07.17. 20:50 Módosítva: 2015.05.21. 05:50
A kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György felboncolása után nagy a gyanú, hogy a koszorúerekben található lerakódások okozták halálát. Temetése a jövő pénteken lesz, arról nincs döntés, hogy társa, Kozmann György indul-e az olimpián, péntek délig döntést kell hozni.

Az MTI úgy értesült, hogy miután csütörtök délelőtt elvégezték a tragikus hirtelenséggel meghalt Kolonics György boncolását, koszorúereiben lerakódásokat találtak. A lerakódások meszesedést jeleznek, és nagy megterhelés esetén elvileg fennáll az infarktus veszélye. Az első diagnózisok szerint a kedden edzés közben összeeső Kolonics halálát hirtelen szívhalál okozta.

A kétszeres olimpiai bajnok kenus az előírásoknak megfelelően rendszeresen járt kivizsgálásokra, egy hete is volt, akkor az orvosok mindent rendben találtak nála, igaz - vélhetően - ultrahangos vizsgálatot nem végeztek rajta.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint nem találtak a rendkívüli halált megmagyarázó komoly elváltozást a kedden elhunyt Kolonics György testében.

„A boncolási jegyzőkönyvet nem láttam, mert az egyelőre nem publikus, információim a válogatott orvosától származnak" - mondta.

Baráth megerősítette a Híradó információját, hogy a szövettani és toxikológiai vizsgálatok egy részét a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) bécsi laboratóriumában is elvégzik.

"Ez egy teljesen szokványos eljárás az elhunyt élsportolók esetében. Nem azért vizsgálódnak Bécsben is, mert bármilyen doppinggyanú merült fel. Aki egy kicsit is ismeri Kolonics pályafutását, annak eszébe sem jut ilyet feltételezni."

Kolonics temetése a jövő pénteken, vagyis július huszonötödikén lesz fél háromtól. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és az Önkormányzati Minisztérium saját halottjának tekinti.

Egyelőre arról nem született döntés, hogy a tavaly világbajnok Kozmann, Kolonics páros helyett melyik magyar egység vesz részt az olimpián.

A versenyző haladékot kért, hogy megválaszolja, mással esetleg fel képes-e készülni. Péntek délig azonban határozni kell, mert szombatig le kell adni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a magyar indulók neveit. Az eddigi tartalékok, a Sáfrán-testvérek könnyen előreléphetnek, erre az elnök, Baráth Etele is utalt.

A magyaroknak öt pekingi kvótájuk van, a létszám nem lehet akadálya a nevezésnek.