Rossi megtagadta a motorozást a viharban

2008.09.15. 09:18
Indianapolisban a legyengült Ike hurrikán még pusztított, de a szervezők újra akarták indítani a szélvihar és az eső miatt félbeszakított motorversenyt.

.

Nem volt hajlandó folytatni az amerikai Moto GP-futamot Valentino Rossi és több másik klasszis.

A verseny esőben kezdődött, az egyharmadánál elállt, de a felétől újra szakadni kezdett, és feltámadt a szél. Az Egyesült Államokat sújtó, a hétvégére jócskán lecsillapodott Ike hurrikán érkezhetett meg: a pálya teli lett növényekkel, faágakal, törmelékkel, piszokkal.

Hét körrel a befejezés előtt a felügyelők piros zászlóval megállították a körözést, a pilóták biztosak voltak benne, hogy végleg. Valentino Rossi másodpercekkel vezetett a teljesen lelassító Nicky Hayden és Jorge Lorenzo előtt, de a szervezők új rajtot akartak.

rossiindy

Carmelo Ezpelata, az FIM (Nemzetközi Motoros Szövetség) elnöke Rossihoz ment tanácsot kérni, a hétszeres világbajnok közölte, nem fog megint elindulni. Nicky Hayden egy másik rendezőnek mutatta, ő sem folytatja.

Közben az eső elállt, de a szél elfújta a pályát övező légkerítést – egy hatalmas gumimatracot, ami a betonfalaktól védi a versenyzőket bukásnál -, így a kör használhatatlanná vált.

Csak ezek után jelezték a felügyelők, a nagydíjnak hivatalosan is vége.

”Életemben nem motoroztam még ilyen borzasztó időben. Az eső még csak rendben lett volna, de a szél majdnem lefújt a Yamahámról. Hirtelen támadt fel, minden irányból, alig lehetett kivédeni. Már körök óta azért imádkoztam, állítsanak meg minket. Egyszer föl is tettem a kezem, hogy hagyjuk abba, de nem lett hatása” – mondta Rossi a sajtótájákoztatón.

Két órával korábban a 125-ösök futama még szárazon indult, hét forduló volt még, amikor eső miatt félbeszakították, és leintették.

Indianapolisba először utazott a Moto GP, valószínűleg a befektetők szerettek volna egy hétkörös, izgalmas sprintversenyt látni. A szabályok szerint ilyenkor ez következhet, ennek nyertesét kell győztesnek hirdetni, az előző körök utáni sorrendet és időeredményt figyelmen kívül kell hagyni.

A tavalyi világbajnok, most negyediknek befutó Casey Stoner már a pénteki esős edzések után azt nyilatkozta, vizesen az aszfalt életveszélyes, mert sok helyen nem tapad eléggé, és a betonfal is túl közel van.

Rossi a csonka versenyen szerezte meg 69. futamgyőzelmét a nagykategóriában, amivel megdöntötte Giacomo Agostini harmicéves csúcsát. A 29 éves olasz két hete, Misanóban állította be a rekordot.

Indianapolisi sikere azt jelenti, a világbajnoki sorozat összes jelenlegi, azaz 18 nagydíján győzött már legalább egyszer. Csak három pálya van, ahol nem nyert 1996 óta tartó vb-karrierjében: Jarama, Spanyolország és Eastern Creek, Ausztrália, ahol egyszer-egyszer indult, illetve a japán Motegi, ahol 2004 óta két 2. hely a legjobbja. Utóbbi hiányosságát két hét múlva pótolhatja.

A vb-t 87 ponttal vezeti az olasz, négy futammal, azaz 100 megszerezhető ponttal a bajnokság vége előtt.