Doppingbotrányokkal a kerékpársportért?

2008.10.13. 09:09
Az elmúlt pár évben másról sem szóltak a kerékpároshírek mint a sorozatos lebukásokról, beismerő vallomásokról, a versenyekről való kizárásokról. A vezetők azt mondják, eltökéltek, hogy egy nap tisztára mossák a kerékpársport nevét. Hogy erre van-e reális esély, és ha igen, mi lesz az ára, később derül ki.

„A kerékpársportnak teljes megújulásra van szüksége” – mondta Christian Prudhomme, a Tour de France igazgatója a 2007-es verseny doppingbotrányai közben. A megújulás eredményeképpen 2008 végére gyakorlatilag nem maradt versenyző, akit legalább hírbe ne hoztak volna tiltott szerek használatával. A konkrét pozitív esetek száma soha nem látott méreteket öltött, az elmúlt három-négy év meghatározó versenyzői szinte eltűntek a mezőnyből. Jobb esetben a visszavonulás mellett döntöttek, rosszabban eltiltották őket.

A 2009-es év igazán érdekesnek ígérkezik, Lance Armstrong mellett több eltiltását letöltő sztár is tervezi visszatérését a profi versenyzéshez.

Eufemio Fuentes

A Fuentes-ügyben érintettek névsora

Akiket felmentettek vagy megúszták:

Allan Davis, Joseba Beloki, Alberto Contador, David Etxebberría, Isidro Nozal, Unai Osa, Sérgio Paulinho, Marcos Serrano, Ángel Vicioso (Astana-Würth),
Vicente Ballester, David Bernabeu, David Blanco, José Adrián Bonilla, Juan Gomis, Eladio Jiménez, Davis Latasa, Javier P. Rodriguez, Rubén Plaza (Communidad Valenciana),
Francisco Mancebo (AG2R), Constantiono Zaballa, Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne),José I. Gutiérrez, José E. Gutiérrez, Santiago Botero (Phonak), Carlos Zárate, Koldo Gil (Saunier Duval), Tyler Hamilton (Tinkoff), Óscar Sevilla, Jan Ullrich (T-Mobile), Carlos G. Quesada (Unibet)

Akiket eltiltottak:
Michele Scarponi (Astana-Würth), Ivan Basso (CSC), Jörg Jaksche (Tinkoff),

A napokban lezárult a bíróságon a spanyol orvos, Eufemio Fuentes nevéhez kötődő doppingbotrány, amelyben 200 sportoló és köztük legalább 50 kerékpáros volt érintett. Az ügy 2006 májusában robbant ki, amikor öt embert, köztük a Liberty-Seguros csapatfőnökét, Manolo Saizot és Eufemio Fuentest tartoztatták le a spanyol hatóságok, a versenyzők doppingoltatásával meggyanúsítva őket. A házkutatások során több ezer anabolikus szteroidot, mintegy kétszáz csomag vért, illetve vérátömlesztéshez szükséges berendezéseket találtak Fuentes doktornál. A klienseit könnyen megfejthető becenevek vagy kódszámok alapján tartotta nyilván, jóval több versenyzőt azonosítottak ezek segítségével, mint amennyit valójában eltiltottak.

Pedig Jan Ullrichnál még DNS-vizsgálat is igazolta, hogy az ő vérét rejtette az egyes számmal ellátott kilenc palack. Botero volt a négyes, Sevilla az ötös, Unai Osa a hetes számú páciens. Alejandro Valverdét állítólag kutyájának nevével álcázta a spanyol orvos. Ám csak Scarponi, Basso és Jaksche kapott tényleges büntetést, mert ők be is vallották, hogy doppingoltak Fuentes segítségével.

Úgy tűnik, Fuentes is megúszott mindenfajta szankciót, a spanyol bíróság azzal zárta le az ügyet, hogy a 2006-ban érvényben lévő törvények alapján nem követett el bűncselekményt az orvos. Fellebezni lehet, és amennyiben a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek (UCI) módjában áll megszerezni a szükséges dokumentumokat a spanyol bíróságról, elképzelhető, hogy sor kerül még néhány versenyző eltiltására. Újabb fejlemények is várhatók, azt már most tudni lehet, hogy Frank Schleck, a CSC kerekese is kínos kérdések elé néz azzal kapcsolatban, miért utalt át 7000 eurót Fuentes számlájára.

Tour de Dopping

Az utolsó 10 Tour-győztes

2008 - Carlos Sastre (eddig nem merült fel a neve dopping kapcsán)
2007 - Alberto Contador (Fuentesnél szóba került, de felmentették)
2006 - Floyd Landis (lebukott tesztoszteronnal, győzelmét elvették, Oscar Pereiro Siónak adták)
1999-2005 - Lance Armstrong (hivatalosan tiszta)
1998 - Marco Pantani (1999-ben megbukott a Giro d'Italián, 2004-ben kokaintúladagolásban meghalt)
1997 - Jan Ullrich (sok minden a napvilágra került Fuentes doktor kapcsán Ullrichról, de doppingteszten nem bukott meg)
1996 - Bjarne Riis (bevallotta, hogy EPO segítségével nyert)
1991-1995 - Miguel indurain (1994-ben pozitív mintát adott salbutamolra, amely akkor még nem minősült tiltott szernek)
1986,1989-90 - Greg Lemond (nem bukott meg, tiszta)
1988 - Pedro Delgado ( a győzelmekor pozitív tesztet produkált egy olyan szerre, amely a kerékpárban nem volt tiltott)

2006 óta a Tour de France nem elsősorban a gigászi küzdelmekről, hegyihajrákról vagy izgalmas sprintekről szól, hanem a doppingról. Csak az idei versenyen eddig nyolcan buktak le, és közülük hárman, Stefan Schumacher, Ricardo Ricco és Leonardo Piepoli már az új generációs EPO-t, a CERA-t használták. Emellett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség még további két pozitív esetről is beszámolt, ám a neveet a B-próbák elvégzéséig nem hozzák nyilvánosságra.

Mivel a Fuentes-ügy nem sokkal a 2006-os verseny rajtja előtt tört ki, akkor kilenc versenyzőt - köztük Contadort, Bassót és Ullrichot - eleve nem is engedtek elindulni. Utólag a Tour de France történetében először az eredetileg győztes Floyd Landist több mint egyéves jogi huzavona után megfosztották címétől, mivel a 17. szakaszon nyújtott emberfeletti produkciójakor a megengedettnél magasabb tesztoszteronszintet állapítottak meg nála. A 2007-es francia körverseny is sokkal inkább a doppingbotrányoktól maradt emlékezetes, semmint Alberto Contador győzelméről, amiben nagy szerepe volt annak is, hogy a Tour szervezői sok esetben kivárásra játszottak.

Többek közt alig négy nappal a verseny vége előtt kényszerítették visszalépésre az összetettben addig élen álló Michael Rasmussent, mivel a dánról kiderült, hazudott csapatának, a Rabobanknak hollétéréről a felkészülés során, ráadásul két versenyen kívüli doppingellenőrzést is elszalasztott. De az albi szakaszon aratott időfutamgyőzelme után lebukott vérdoppinggal Alekszandr Vinokourov is, így csapata, az Astana visszalépett. A francia Cofidisnek szintén idő előtt kellett távoznia a versenyről Cristian Moreni pozitív tesztje miatt, míg Iban Mayót már a Tour befejezte után buktatták le.

Bruyneel és Armstrong eddig megúszta

Más csapatokban buktak le

A kövekező versenyzők egykor Bruyneel kezei alatt, Armstrong segítőiként versenyeztek, majd más csapathoz igazolva az eltiltás sorsára jutottak:

Tyler Hamilton 2004 (Phonak)
Roberto Heras 2005 (Liberty)
Floyd Landis 2006 (Phonak)
Manuel Beltrán 2008 (Liquigas)

Érdekes, hogy az Astana főnöke, Johan Bruyneel versenyzői közül eddig még senki nem bukott le doppingvizsgálaton. A belga szakember 1999 és 2007 között a US Postal, illetve később a Discovery Channelnél volt csapatfőnök, azóta a kazah szponzorálású Astanát vezeti. Ebben a tíz évben nyolc Tour de France-győzelem fűződik a nevéhez, amelyből hetet Lance Armstronggal, egyet Contadorral ért el, majd a spanyol kerekessel idén a Giróról és a Vueltáról is elhozták az összetett győzelmet. Bruyneel maga is versenyző volt, 1995-ben szakaszt is nyert a Touron, csapatvezetőként nincs nála sikeresebb az elmúlt években. Ő volt az, aki felkarolta a rákbetegségéből felépült Lance Armstrongot 1998-ban, és aki Alberto Contadorból világklasszist faragott. Az tény, hogy saját versenyzője még sosem prudukált pozitív mintát verseny alatti doppingellenőrzés során, és ebbe beletartozik a visszatérő Lance Armstrong is. Igaz, Frankie Andreu, aki 1998 és 2000 között a US Postal versenyzője volt, 2006-ban bevallotta, hogy az 1999-es Tour előtt, a felkészüléskor használta az EPO-t.

Miután a közelmúltban Armstrong visszautasította, hogy újravizsgálják több, a L'Equipe szerint EPO nyomait tartalmazó 1999-ből származó mintáit, továbbra is tisztának minősül. Armstrong arra hivatkozva mondott nemet a kérésre, hogy 2005-ben, amikor a francia újság megvádolta, egy független nyomozás megállapította: az 1998 és 1999-es Tour de France-ról származó mintákat nem megfelelően kezelték. Armstrong eddig ki is maradt a nagyobb botrányokból, az 1998-as Touron kirobbant Festina-ügy idején még csak szemlélő volt a francia körversenyen, míg az elmúlt két év razziáit 2005-ös visszavonulása révén úszta meg. Az biztos: jövőre az eddigieknél is jóval szigorúbb ellenőrzésekre számíthat.

Mi jön?

Nagy kérdés, mi lesz az országúti kerékpársport sorsa, mert bár dicséretes, hogy korábban sosem látott szigorral kezelik a dopping ügyét, a pozitív esetek és vallomások végtelen sora megkérdőjelezi a sportág hitelességét. Az elmúlt két évben szponzorok tucatjai szálltak ki a kerékpárból, több tévécsatorna mondott nemet a Tour de France közvetítésére, a napokban pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fontolóra vette a kerékpár száműzését az olimpiai programból.

Ezek súlyos és megfontolandó dolgok, ahogy az is, hogy miért csak a versenyzőket büntetik egy-egy doppingeset kapcsán. Nehéz elképzelni, hogy bármelyik kerekes képes lenne a csapatvezetés tudta nélkül, a paplan alatt adagolni magának a különböző szereket. Bjarne Riis, az 1996-os Tour de France győztese tavaly beismerte, hogy EPO segítségével hódította el a sárga trikót, de amellett, hogy ma a Team CSC csapatának főnöke, és Ivan Basso személyében lebukott versenyzője is volt, Tour-elsőségét is megtarthatta.

A doppingolásért általában kiszabott kétéves eltiltás is szerény büntetés, ráadásul úgy tűnik, a lebukott, de nagy nevű versenyzők gond nélkül találnak maguknak új csapatokat. Alekszandr Vinokourov, Ivan Basso vagy épp Floyd Landis várhatóan ismét versenyezn fog 2009-ben, miután büntetésük lejárt. És bár sokan nem fogadták kitörő örömmel Lance Armstrong visszatérését, egy ekkora bajnok jelenléte - amennyiben nem bukik le ő is - biztosan jót tesz a sportág megítélésének. Mert az a kerékpárra is igaz, hogy szükség van a nagy egyéniségekre, hősökre, akkor is, ha kényes hírek kerülnek napvilágra róluk. Remek példa erre a frissen visszavonult Eric Zabel esete, aki 1996 és 2001 között zsinórban hatszor bizonyult a Tour de France legjobb sprinterének. Ám annak ellenére, hogy a német tavaly bevallotta, ha rövid ideig is, de 1996-ban használta az EPO-t, népszerűsége nem csökkentpályafutására nézve semmilyen káros következménnyel nem járt a bejelentése.

A legújabb csodafegyver, a CERA

Eredetileg vérszegénységben szenvedő vesebetegeknek kifejlesztett készítményt tavaly júliusban hozták forgalomba az Európai Unióban. Mellékhatása többek között a magas vérnyomás, fejfájás, és szélsőséges esetekben az agysejteket is pusztíthatja. Doppingszerként abban különbözik elődjétől, az EPO-tól, hogy heti 1-2 kezelés helyett elég 2-4 hetente befecskendezni a versenyzőknek, mivel egy hordozóanyaghoz kötődik, és a nagy molekulákat kevésbé gyorsan dolgozza fel a szervezet. A CERA a hagyományos EPO-teszt egy finomított változatával mutatható ki, amelynek kifejlesztésében a gyógyszert előállító cég is közreműködött.
Az EPO (eritropoietin) olyan hormon, amely elősegíti a vörösvértestek termelődését. Használatával a sportoló izomzata több oxigénhez jut.