2030-ra várták Bolt 100-as világcsúcsát

2008.08.28. 22:42
A 9.69-nek húsz év múlva kellett volna megérkeznie, a maximunak tartott 9.44-nek a 22. században, de a jamaicai sprinter Pekingben borított mindent. A határ megjósolhatatlan.

Megelőzte a korát úgy húsz évvel a pekingi olimpián két egyéni világcsúcsot futó Usain Bolt, állítják japán, amerikai és brit tudósok.

A legnépszerűbb és híresebb 100 méteres távon elért 9.69 másodperces eredménynek a statisztikusok számításai szerint csak 2030 körül kellett volna megérkeznie.

A Wired magazin honlapján nyilatkozott többek között Tatsuo Tabata, a japán statisztikai hivatal igazgatója, aki évtizedek óta követi a csúcs változását: ”A trend beillesztehető egy exponenciális görbébe, de az új adattal a legvégső eredmény lecsökken. Eddig 9.44-et vártunk”.

A megdönthetetlen világrekordok eljövetelét más számítások 2060-ra jósolták, matematikai szempontból a 100 méter végső ideje a 22. század elején jönne, de Bolt teljesítménye után újra kell számolniuk a lehetőségeket.

Jonas Mureika, a Loyola Marymount Egyetem fiziológusa szeizmológiai módszerrel tíz évvel ezelőtt megjósolta Bolt csúcsát, de elhallgatta, mert hihetetlennek tartotta.

”A rekord akkoriban 9.79 körül járt, a modell eszméletlen eredményeket adott, 2009-re 9.6 végét. Azt gondoltam, ez őrültség, kizárt, hogy ilyen gyorsan fejlődjön a csúcs. Nem publikáltam, most meg verem a fejem a falba, de ezzel fizetem meg, hogy kételkedtem a számokban” – mesélte a tudós.

Mureika és Tabata a matematikára akarják vetíteni a futás fejlődését, de Peter Weyand, a dallasi egyetem fiziológusa úgy gondolja, így nem lehet reális képet kapni, a számok is csalhatnak: ”Tudományosan nem hitelesíthető ez a megközelítés, mert azt feltélezei, minden úgy fog folytatódni, ahogy a múltban történt”.

Weyand az utóbbi 15 év 45 legjobb 100-as futóját vizsgálta minden szempontból, de Usain Bolt nem illik közéjük. ”Óriási termetű, normálisan, aki ekkora, nem startolhat jól” – vallja, mert eddig azt tapasztalta, a sprinterek 175 centi körüli, rövidtávú erőkifejtésre alkalmas izmokkal futó emberek, akik igen gyosran képesek a rajt kritikus mozdulatsorára.

Kimutatták, - ésszerű határok között – minél kisebb a termet, annál gyorsabb az alkat, de Bolt az ideálisnak hittnél 20 centivel magasabb, 196.

”Úgy látszik, nem ismerjük még eléggé az emberi testet, és Bolt újraértelmezi tudásunkat, azt bizonyítva, valamit nem vettünk észre” – mondja John Hutchinson, a Londoni Állattudományi Egyetem biomechanikával foglalkozó professzora. Szerinte a jamaicai egy különleges tehetség, elképesztő fizikai adottságokkal vagy már a tudomány egyik csúcsterméke.

Állítja, - ahogy ő nevezi – a technológia a sportból sem zárható ki, ezért lehetetlen megjósolni a 100 méteres csúcs határát. Bizonyítja ezt az is, hogy Bolt Pekingben úgy 90 méternél elkezdett kiengedni, ha komolyan fut végig, még előrébb tartana, trénere szerint 9.52-nél.

Már Usain Bolt elérheti a 9.44-et

"Ha nem szórakozza el a végét, a legrosszabb esetben is 9.52 lett volna az ideje - mondta Glen Mills, Bolt edzője a pénteki, zürichi Golden League-verseny előtt. - Ez az első olyan éve, amikor rajthoz áll százon. Két éven belül futhatja a legjobb időt, amit tud, és biztos vagyok benne, hogy meg fogja még dönteni a saját rekordját.”