Phelps vagy Bolt volt az olimpia királya?

2008.08.24. 22:47
11 aranyat és 10 világcsúcsot vitt el az olimpia két sztárja, Michael Phelps és Usain Bolt. Az amerikai mennyiségre, a jamaicai minőségre döntötte a rekordokat. Önök meg döntsék el, melyikük volt a jobb Pekingben.

Elképzelhetetlen volt nyolc napon át, hogy ne a nyolcszoros aranyérmes Michael Phelps legyen a pekingi olimpia legnagyobb csillaga, de egyszer csak feltűnt Usain Bolt, és megingatta az úszóklasszis rajongóit is.

Egyértelmű, Phelps a legsikeresebb, érmeihez úszott hét világcsúcsot is. Egyetlen olimpián soha senki ennyi aranyat nem szerzett, Mark Spitz 1972-ben hétig jutott.

Bolt háromszor futott, háromszor győzött, mindig világcsúccsal. Semminek tűnhet a nyolc mellett, de a jamaicai sprinter olyan rekordokon javított, amelyeket szinte felülmúlhatatlannak tartottak. Ilyen volt a 200 méter 12 éves, 19.32-es ideje, amit Michael Johnson futott az atlantai olimpián, és azóta a közelébe sem került senki.

A 4x100-as váltóval 1992-es, barcelonai világrekodot javított, az amerikai csapat 37.40-ét óriásinak számító három tizeddel, 37.10-re.

Azt az egyet meg, a 100 méterét, ami sajátja volt már Peking előtt is, úgy faragta le, hogy csak 90 métert futott teljes erőből, vagy még annyit se.

“Sosem láttam még futótól ilyen elképesztő teljesítményt. Minden idők legjobb futása volt. Kiengedett a vége előtt. Ki a fene enged ki egy olimpiai döntőben?” - hitetlenkedett elismerően az ötszörös olimpiai bajnok Michael Johnson.

Senki nem láthatott hasonlót, olyan korábban nem volt, hogy valaki világcsúccsal nyerje a 100-at és a 200-at is, olyan meg végképp nem, hogy harmadik számban is világrekorddal végezzen.

Phelps olyan csúcsokat döntött meg, amelyek már vagy amúgy is az övéi voltak, vagy az utóbbi években, esetleg hónapokban írták át őket, sokszor is. Segítette a különösen gyors, kifejezetten csúcsokra tervezett medence is.

Ott van még az igen szubjektív kérdés: melyikük a szimpatikusabb? Az általában komoly, vagy a dobogó tetején, aranyéremmel a kezében mosolygó amerikai, vagy a versenyei előtt, után, néha közben grimaszoló, viccelő, pózoló jamaicai.

A NOB-elnök Jacques Rogge Phelpsszel elégedett, Bolttal nem, szerinte lenézi ellenfeleit, változnia kell.

Ki az olimpia királya?

“Nem akarok másképp viselkedni, élvezem a futást, élvezem a sikereimet. Úgy látom, a pózokat szeretik a nézők, showt akarnak látni, és én meg is adom nekik “ - válaszolt Bolt.

Mindenkinek más jön be, ezért kérjük arra önöket, szavazzanak, döntsék el, ki volt a pekingi játékok legnagyobb sztárja.