Mincza Ildikó pályafutása csúcsára ért

2008.08.13. 16:28 Módosítva: 2008.08.15. 11:28
Bronzérmet szerzett a női párbajtőrözők egyéni versenyszámában Mincza-Nébald Ildikó, ezzel megnyerte Magyarország harmadik érmét. Athénban Mincza még negyedik volt. Az olimpiai bajnok a német Britta Heidemann.

Mincza-Nébald Ildikó nyerte a női párbajtőrözők bronzért vívott mérkőzését, 15-11-re verte meg ellenfelét, a kínai Li Nát. Az elején úgy tűnt, a magyar vívó alulmarad, a második 3 percben azonban 8-3-as hátrányból kiegyenlített. Az utolsó harmadot ismét 10-9-es hátrányból indította, akkor azonban nem hagyta elmenni Li Nát, 11-11-re újra kiegyenlített, majd át is vette a vezetést, és ellépett 15-11-re. Mincza-Nébald Athénban a negyedik helyet tudta megszerezni.

A magyar párbajtőröző a román Ana Maria Branzától kapott ki a negyeddöntőben 15-14-re, az ellenfél a világranglista második helyezettje. A küzdelem kiegyenlített volt, egyik párbajtőröző sem tudott érdemi előnyt szerezni, a végeredmény is csak nagyon kicsin múlott.

Branza a német Britta Heidemann-nal vívta a döntőt, meglepetés nem született: Heidemann nyert, Branza ezüstérmes lett. Heideman szépített athéni teljesítményéhez képest, négy éve csapatban ezüstérmes lett, míg a tavalyi világbajnokágon már aranyérmet szerzett.

Mincza-Nébald szép sorozatot tudhat maga mögött, a legjobb 16 közé jutásért a hongkongi Jeung Csuj Linggel (Yeung Chui Ling) vívott, ahol a bronzmérkőzéshez hasonló volt a forgatókönyv. Az összecsapás első két harmadában az esélytelenebbnek tartott hongkongi négy tussal elhúzott, Mincza-Nébald azonban erősített, 39 másodperccel a vége előtt sikerült kiegyenlítenie, így a párbaj 15-11-el zárult.

A negyeddöntőbe jutásért a kanadai Sherraine Schalmmal lépett a pástra. Az elején a kanadai volt jobb, de így is fej-fej mellett haladtak 12-12-ig, majd Mincza-Nébald fordított, 15-13-ra verte ellenfelét. Négy évvel ezelőtt szintén vívtak egymás ellen, akkor a magyar párbajtőröző veszített, ezzel a magyar csapat nem jutott be az elődöntőbe.

Pekingben az elődöntőbe jutásért a német Imke Duplitzerrel vívott, a világranglista negyedik helyezettjét simán legyőzte. A német párbajtőröző az elején próbált irányítani, de Mincza-Nébald gyorsan átvette a vezetést, és 15-11-re nyert.

A kétszeres világbajnok Mincza-Nébald Ildikó az idei Világkupa-sorozatban kétszer nyert, és az utolsó pillanatban jutott ki a pekingi olimpiára, így a novemberben 39 éves vívó megszerezheti élete első olimpiai érmét, írtuk márciusban.

Szász Emesének nem sikerült ilyen jól a napja, már a legjobb 8 közé sem tudott bejutni, 15-12-re kikapott az orosz Ljubov Sutovától. Első asszója után biztatóbb volt a helyzet, mivel magabiztosan megverte az algériai Hadia Bentalebet, akit amúgy könnyű ellenfélnek tartottak, komoly eredményeket ugyanis még nem produkált.