Nagy Tímea: Elkezdődik az új életem

2009.01.29. 20:12
A kétszeres olimpiai bajnok vívó Nagy Tímeának jelenleg nincs edzője, és nem tud elképzelni senkit, aki felkészíthetné, miután a négyszeres aranyérmes Kulcsár Győző elhagyta a Honvédot. Visszavonulni nem akar, de újra dolgozni kezd. A vívástól távol szeretne maradni, mert csak méltatlan hangnemben zajló vitákat tapasztal. Az egyesületéért ellenben mindent megtenne.

A kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea a csalódást keltő pekingi olimpia után úgy nyilatkozott, hogy mindenkinek – sportolónak, vezetőnek, edzőnek - önvizsgálatot kellene tartania.

Fotók: Huszti István

„A most kialakult helyzethez képest Peking múló rosszullét. Mostanában sok negatívumot írtak az újságok a vívást körülvevő légkörről. Sok sértett embert látok, méltatlan hangnemben zajló, sehová sem vezető parttalan vitákat, intrikát, áskálódást. Remélhetőleg hamarosan, a tisztújító közgyűlés után véget ér ez az időszak” – mondta el érzéseit.

A november végi, kapitányválasztó elnökségi ülés után támadások érték, mert elmondta véleményét.

„Egy gyerekversenyen a szememre vetették, miért nem erre, vagy arra szavaztam. Nagyon fájt, hogy a voksom miatt számon kértek. De én a véleményemet mindig vállalom, és erre nevelem a gyerekeimet is. Lehet, érzékenyebb vagyok az átlagnál, de ez a kérdőre vonás nekem mérhetetlenül rosszul esett, még aludni sem tudtam miatta. Ekkor el is határoztam magamban, hogy nem veszek többet részt az elnökség munkájában, nekem ez nem hiányzik. A Westend Vk-versenyen kint sem voltam. Egyesületemért, a Honvédért viszont mindent megtennék, mert ide mindig hazajövök, a szakosztály életében feltétlenül szeretnék részt venni hosszú távon is” – nyilatkozott.

Mindez nem jelenti, hogy befejezné pályafutását, erről még mindig nem döntött, de úgy gondolja, hamarosan meg kell tennie. Nem kötötte ugyan időponthoz, de visszatérése a 2004-es olimpia után sem volt biztos, miután életet adott harmadik gyerekének.

02

„Nem gondolok gyakran erre a kérdésre, de éjjel, ha felébred valamelyik gyerekem, és már nem tudok úgy visszaaludni, mint korábban, marcangolja a kis ördög az idegszálaimat. Ilyenkor mindig azon töprengek, mit tegyek. Csodás lenne egy negyedik olimpia Londonban, ahol talán még csapatverseny is lesz, de lehet, nekem ez csak álom marad. Edzőm jelenleg nincs, miután Kulcsár Győző a Vasasban dolgozik, és más klubhoz tartozó tanítványt nem készít fel. Nem tudom, kivel folytathatnám, mert én semmi esetre sem szeretném elhagyni a Honvédot. Jobb híján önképzőkört szervezek magamnak, így azonban nem mehet az élsport. Magyarországon a két legjobb edzővel dolgozhattam: Kulcsár Győzővel és Udvarhelyi Gáborral. Mindkettőjükkel nyertem egy-egy olimpiát. Véleményem szerint idehaza nincs náluk jobb, éppen ezért mással nem tudnám elképzelni a jövőmet, mert a szakmai tudás és a bizalom alapján mást nem választhatnék. Számomra ez a két tényező a legfontosabb.”

Nagy ugyan jól érzi magát a bőrében, nem tagadta, valamelyest kellemetlen helyzetben van, mert mintha "két cintányér közt levegő lenne."

Kulcsár ugyanis Peking után összeveszett a szintén olimpiai bajnok honvédos vezető Móna Istvánnal. Néhány éve Móna óriási áldozatot vállalt, hogy Kulcsár Olaszországból hazatérjen, de a pekingi olimpia után kiéleződött és elmérgesedett köztük a vita. Móna meglátása szerint Kulcsár hiába zseniális edző, de nem jó szövetségi kapitány.

01

„Annál sokkal intelligensebbek mindketten, hogy engem győzködjenek, nem kell vitatkoznom velük, nem várják el, hogy szidjam én is a másikat. Nem is tehetném. Mindkettőjüknek roppant hálás vagyok” - érzékeltette, milyen a konfliktus a hétköznapokban.

És hogy mivel telnek jelenleg a napjai? „Korábban logopédusként dolgoztam két és fél évig, aztán megszületett az első gyerekem. Hétfőtől más, új lesz az életem. Sportszervezőként állok majd munkába: a gyerekektől és a sporttól nem tudok elszakadni.”