Egész Európában megvadultak a szurkolók

2009.03.09. 14:08
Hamburgban kövekkel, Szalonikiben lécekkel mentek a rendőrökre a fanatikusok, Malmőben ezrek tüntettek az izraeli teniszcsapat ellen.

A hétvégi meccseken Dél-Amerikában és Európa több pontján is botrányok, verekedések, rendőri összecsapások voltak.

Argentínában a bajnokság legutóbbi fordulójában a Godoy Cruz–San Martín-Tucuman meccsen 1-1-es állásnál a szurkolók nem bírtak az indulataikkal, a rendőrség gumilövedékekkel tett rendet a nézőtéren.

A játékvezető a 63. percben le is fújta a találkozót. A meccs további sorsáról később döntenek, így a hazaiak maradtak a 11., a vendégek a 14. helyen.

Az európai bajnokságok sem múltak el botrány nélkül, Németországban a St. Pauli-Hansa Rostock másodosztályú bajnoki után csaptak össze szurkolók a rendőrökkel. A vendégek – akiknél Lisztes Krisztián nem játszott - a szünetben 2-0-ra vezettek, de a második félidőben a hamburgiak fordítottak és megnyerték a találkozót.

A vendégszurkolók ezért a meccs után a hazaiakra, majd Kövekkel a kiérkező rendőrökre támadtak. Az összecsapásban rendőrök és szurkolók is megsérültek, mintegy tucatnyi embert vettek őrizetbe. A 17. helyen álló Rostock edzőjét a meccs után menesztették.

Görögországban már a PAOK-Olympiakosz bajnoki előtt összecsaptak a szurkolók a rendőrökkel. A drukkerek lécekkel és házilag készített robbanószerekkel támadtak a rendőrökre, akik könnygázt vetettek be. A helyszínre érkező mentőknek tucatnyi könnyű sérültet kellett ellátniuk.

A 0-0-ra végződő meccs után a hazai szurkolók a pályán kergették a vendégjátékosokat, később úgy vélték, a játékvezető miatt nem tudtak nyerni, így annak autóját is megrongálták.

Nem csak a futballszurkolók csináltak botrányt a hétvégén, Malmőben a Svédország-Izrael tenisz Davis-kupa meccs alatt is botrány volt. A feldühödött szurkolók bojkottálni akarták a meccset, az izraeli katonák Gázai-övezetben folytatott katonai akciói miatt.

A fiatalok kövekkel, üvegekkel, és petárdákkal dobálták meg a rendőröket, de volt olyan tüntető, aki egy rendőrautóra felmászva rugdosta szét az autó szirénáját. A rendőrök végül feloszlatták a tömeget, tizenöt tüntetőt vettek őrizetbe.

A vendéggyőzelemmel zárult mérkőzést zárt kapuk mögött játszották, csak a média képviselői és a VIP-vendégek mehettek be.