Vajda: Azt se bántam volna, ha lelő valaki

2009.08.17. 15:59
A kanadai kajak-kenu világbajnokság legnagyobb meglepetését Vajda Attila szolgáltatta: címvédőként nyolcadik lett ezer méteren, ötszázon döntőbe sem jutott. A szegedi versenyzőnek nem jött meg a versenyhangulata. Nem szorongott, de nem is pihent eleget, ezt most pótolja be.

“Láttam már olimpiai bajnokot eltűnni, nagyon szeretném, hogy Vajda Attilával ez ne forduljon elő” – mondta Petrovics Kálmán, a szegedi egyesület vezetője az elsõ pekingi arany szerzőjéről. A szakember hozzátette, Vajda menetből roppant meg ebben az évben, mert sok volt neki a terhelés, túl sokat versenyzett.

Vajda úgy indult neki az évnek, hogy nemcsak ezren – ott már bizonyított –, ötszázon is szeretne a világ legjobbja lenni. Ehelyett ezren, jobbik számában nyolcadik lett, ötszázon tizedik. Ha nincs az újra a programba írt váltó, érem nélkül marad, ott legalább szerzett egy ezüstöt.

“Nem vagyok gép, nekem is vannak érzelmeim. El kell fogadni, hogy nem lehetek mindig a csúcson. Az Európa-bajnokságon, június végén még ott voltam. Az én szemléletemben aki lejön a csúcsról, és oda pihenten visszamászik, talán még értékesebb dolgot tesz, mint az, aki folyamatosan ott van. Erre készülök. Nem bánkódom nagyon, nem viselt meg a gyengébb szereplés, mert iszonyú munkát végeztem el így is, csak nem jött ki belőlem. Ötszáznál nem tudtam megindulni, merev voltam, nyolcszáznál pedig már egyszerűen nem láttam, csak szenvedés volt, komolyan mondom, azt sem bántam volna, ha valaki lelő a nézőtérről, mert akkor véget ér az egész” – elevenítette fel a 25 éves versenyző.

Vajda az okok közt felsorolta, hogy riválisai közül többen pihentek – csak két vagy három hónapot készültek –, és azt is, hogy Kanadában nem jött meg a versenyhangulata, a megszokott ingerszegény környezet helyett üdülőtáborban érezte magát. Olyan helyen, ahová eljönne nyaralni is, mert szép a környezet, hangulatos a táj, nyugodtak az emberek.

“Nem volt bennem szorongás, az utolsó edzéseken normális esetben azért érződik. Lehet, ez is közrejátszott abban, hogy nem tudtam érmet, érmeket szerezni. Alföldi gyerekként ha látok egy dombot, már annak örülök, nemhogy ennek a tónak, amit egy szép park, fák és dombok vesznek körül. Lehet, nem is voltam csúcsformában, a gyakorlatomat minden alkalommal nem tudtam bemutatni, ezért hullámzott a teljesítményem.”

“Be kell látni, ma már csak nagyon kemény felkészülés után odaérni a dobogóra, mert nem ketten-hárman pályáznak az érmekre, hanem nyolcan vagy tízen. Kiegyenlítődtek az erőviszonyok” – magyarázta.

Vajda pihenni szeretne, mert március óta mindössze egy hét jutott neki. Akár két-három hónapot is el tud képzelni, mert az olimpia után nem hagyott ki. Lehet, hogy ezt kellett volna tennie.

(helyszíni tudósításainkat az MKB Bank, a Magyar Kajak-kenu Szövetség aranyfokozatú főtámogatója segítette)