Minden edzés olyan, mint egy vb-döntő

2010.03.30. 19:45
Mentálisan, fizikailag és technikailag is nagyon jól érzi magát a mellúszás világbajnoka, Gyurta Dániel a felkészülés első szakaszának lezárása után. A tavalyi mintaév után idén még jobbat szeretne.

A tavaly mellúszásban őrült hajrával világbajnok Gyurta Dániel kedd kora délután vette át kitüntetését, mert a nemzeti ünnepen is edzőtáborban volt. A köztársasági érdemrend tisztikeresztjét kapta hasonlóan edzőjéhez, Széles Sándorhoz.

„Nem szerettünk volna idén sem külföldre elmenni, mert a tavaly jól bevált tervet követjük. A tavalyi mintaévben Hódmezővásárhelyen voltunk, remek körülmények közt, és ugyanezt kaptuk vissza. Amikor magaslatra mentünk, nem lettem jobb, ezért sem indokolta semmi a váltást, barnább meg nem akartam lenni. Egy pillanatig sem bántam meg, hogy így alakult, a magaslati hazaérkezés után amúgy is csak kerestem önmagamat, és napokba telt, amíg megtaláltam” – vezette fel Gyurta, miért nem ment el Mexikóba, mint például Cseh László.

Hozzátette, mentálisan és fizikailag is jól érzi magát, és ami ennél is fontosabb, technikailag is rendben van.

„Nagyon könnyű elveszíteni a ritmust, hiszen a mellúszás a legösszetettebb műfaj, csak úgy lehet gyorsan haladni, ha teljes az összhang a kar és a láb közt. Nem szokott szétesni a mozgásom, de feltétlen karban kell tartani. Ehhez az edzőmnek nagyon jó szeme van, és most minden gördülékenyen ment, reméljük ez a másodpercekben is meg fog látszódni.”

gyurta

Napi két edzése van jelenleg, emellett a Budapesti Kommunikációs Főiskolán végzi tanulmányait, az ünnepség után masszőrhöz ment.

„Össze sem lehet hasonlítani” – válaszolta a kérdésre, mennyit változott az utóbbi időben, 2004-es olimpiai ezüstje óta. A céltudatosságot azonban kiemelte.

Mentálisan előrelépett, mostanában valamennyi edzést úgy él át, hogy a legjobbját akarja teljesíteni, mintha döntőt úszna. „Provokálom a versenyhelyzetet.”

Azt nem tudja, hogy a dresszháború után – januártól csak textilt lehet használni - milyen időt úszhat 200 mellen, az egész úszósport nagy talánya, mennyivel esnek vissza a legjobb úszók a cáparuhák betiltása után.

„A mintaévet már rég lezártam, az idei, remélem még jobb lesz, úgyis tudja mindenki, mire gondolok” – összegzett. Az Európa-bajnokságot a Margitszigeten rendezik augusztus második hetében.