A tíz legrosszabb dolog a vb-n

2010.07.15. 09:13

Megint vége, mi meg csak állunk és nem tudunk magunkkal mit kezdeni, mert hogy marhára jó volt ez az egy hónap. Azt bárki könnyen elismerheti, hogy nem ez volt minden idők legjobb tornája, de természetéből adódóan - mint hogy ugye ez egy foci vb volt - rajongtunk érte, imádtuk, megnéztük még az Algéria-Szlovénia meccset is. Most azonban nem arról lesz szó, hogy mitől volt felejthetetlen ez az egy hónap, hanem hogy mitől lettünk szomorúak vagy éppen idegesek.

A dél-afrikai világbajnokság nem a vuvuzeláról szólt, ezen túl kellett lenni már a második csoportmeccsen, de legalábbis elfogadni, hogy ez van. Mi is belerúgtunk, most is bele fogunk, de nem akkorát, mint a többség. Volt itt még más is, amit meg kell említeni, ráadásul a nézőnek sokkal fájdalmasabb dolgokkal kellett szembesülni.

Nézőszám

Igen, Dél-Afrika messze van, tudjuk, hogy nagyon sok ingyenjegyes nem utazott el, de olyan meccs egy vb-n ne legyen, ahol félház van. Egy-két üres szék is nehezen tolerálható, de ami itt a csoportmeccsek alatt történt, elszomorító. Mikor volt ilyen utoljára? '90-ben az olaszoknál?

Nem volt igazi gólkirály

Szép, hogy Sneijder, Forlán, David Villa és Müller is ötöt lőtt, de ez így nem az igazi, rendes gólkirályt akarunk, olyat, aki azért kapja az aranycipőt, mert mindenki másnál többet lőtt. Ne ossztozzon senkivel. Azért a vb-nek mindössze két válogatott meccsel nekifutó Müllert csodáljuk.

A labda

Csak egyszer írjuk le, hogy Jabulani. A világbajnokság hivatalos labdáját mindig ócsárolják, ez már reflex a játékosoknál, de most lehetett benne valami. Nem azért, mert próbáltuk és nekünk sem ment vele, hanem mert ilyen gólokat egyszerűen nem szoktak kapni a kapusok, és az is ritka, hogy képzett játékosok 40 méterrel a kapu fölé bénázzanak.

Nem volt igazán meggyőző csapat

A csodát ezen a tornán mindenki a spanyoloktól várta. A végén ugyan nyertek, de az a játék, amiért lehetett őket szeretni, elmaradt, úgyhogy ők kilőve. A németek sokáig jól tartották magukat, de aztán pont Xaviék ellen estek ki.

Szeszélyes időjárás

A vb olyan helyen legyen, ahol nyár van, ne legyen eső meg 3 fok, süssön a nap és kész. Ez annyira természetes, minthogy a pályán van két kapu, a nézőtéren meg székek.

A bírók

A rossz játékvezetésbe mindig bele lehet kötni, ha az ember közvetlenül a torna után próbál rendet tenni, akkor garantált a végkövetkeztetés, "ezen a vb-n volt eddig a legszarabb a bíráskodás." Itt ilyen nem lesz, legyen inkább elrettentő példaként ugyanarról a napról Lampard és Tevez esete. Ilyet többet azért ne.

Bénázó nagycsapatok

Annyira nem fontos, hogy Brazília, Franciaország vagy Anglia sokáig jusson egy vb-n, de azért volt hiányérzetünk. Na nem a semminél is kevesebbet mutató angolok szénné égésétől vagy a világ legunszimpatikusabb embere által vezetett franciák értékelhetetlen teljesítményétől, de ha már a brazilok is képesek a negyeddöntőben egy félidő alatt összeomlani, ráadásul pont a hollandok ellen, akkor ott már tényleg nagy a baj. Négy éve legalább Zidane meg Ribery ellen estek ki.

Nem volt szurkolás

Eltelt egy hónap hőbörgés, hisztéria és füttyszó nélkül, vagyis lehet, hogy volt ilyen is, de a vuvuzela miatt nem hallottunk belőle semmit. Az afrikaiak nem az a szurkolós népség, nem élnek együtt a játékkal, úgyhogy a folyamatos zümmögés nélkül sem lett volna ideális a helyzet.

Mark van Bommel

Természetesen a köcsögválogatottban is ott van, de ez az ember itt is külön fejezetet érdemel. Hitler, Sztálin, van Bommel, ahogy valaki találóan megjegyezte. Az, hogy ez a fickó piros lap nélkül úszta meg ezt az egy hónapot, még a hollandok döntőbe kerülésénél is elszomorítóbb.

Messi nem rúgott gólt

Ez a statisztika valójában lényegtelen, csak azért nyugtalanító, mert mi, akik elismerjük és helyén kezeljük a világ legjobb játékosának képességeit, most 4 évig hallgathatjuk, mennyire szar focista is ő.